Εκατοντάδες οπές από κρούση πυραύλου βρέθηκαν στα συντρίμμια του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους Il-76 που συνετρίβη στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, δήλωσε στο RIA Novosti εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Ads

«Κατά τη λεπτομερή εξέταση των συντριμμιών του αεροσκάφους βρέθηκαν εκατοντάδες οπές εισόδου από το χτύπημα του πυραύλου», δήλωσε στο πρακτορείο.

Πριν από τη συντριβή, ο ρωσικός στρατός λέει ότι κατέγραψε την εκτόξευση δύο αντιαεροπορικών πυραύλων από την περιοχή του Χάρκοβο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι Κίεβο γνώριζε για τη μεταφορά Ουκρανών αιχμαλώτων στρατιωτών για την ανταλλαγή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αργότερα την ίδια ημέρα στα σύνορα των περιοχών Μπέλγκοροντ και Σούμι.

Ads

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας, αν και δεν αναφέρθηκε άμεσα στην συντριβή του αεροπλάνου, δήλωσε ότι θα συνέχιζε να λαμβάνει μέτρα για την καταστροφή των μέσων μεταφοράς πυρομαχικών στην κατεύθυνση Μπέλγκοροντ – Χάρκοβο.

Επισήμως, οι αρχές του Κιέβου ζητούν διεθνή έρευνα, ενώ ανεπισήμως υποστηρίζει ότι το Il-76 μετέφερε πυραύλους για το ρωσικό αντιεροπορικό σύστημα S-300.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για αποτρόπαια πράξη της Ουκρανίας να σκοτώσει τους δικούς της πολίτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα βρίσκονταν στην πατρίδα τους σε λίγες ώρες.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, έδωσε εντολή να προετοιμαστεί διαμαρτυρία προς το αμερικανικό Κογκρέσο και την Μπούντεσταγκ, καθώς οι ΗΠΑ και η Γερμανία είναι αυτές που προμηθεύουν στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Patriot και Iris-T, πύραυλοι των οποίων έπληξαν το αεροπλάνο, σύμφωνα με την Μόσχα.