Ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που συνετρίβη χθες, Τετάρτη, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ads

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι κατέρριψε το αεροσκάφος, το οποίο επίσης σύμφωνα με την ίδια, μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν.

Η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η Μόσχα. Επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει ότι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέβαιναν σε αυτό και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παίζει με τις ζωές ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου. «Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές ουκρανών αιχμαλώτων», την αγωνία των αγαπημένων τους προσώπων και τα αισθήματα του λαού μας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ads

Ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Μικόλα Όλεστσουκ παράλληλα κατηγόρησε τη Μόσχα πως «θέλει να μειώσει τη διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα μας», κάτι «που δεν θα καταφέρει», προσθέτοντας μέσω Telegram πως «η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμύνεται και να καταστρέφει τα μέσα των αεροπορικών επιθέσεων του εχθρού» και διαμηνύοντας πως οι δυνάμεις του «θα συνεχίσουν να πλήττουν τον εχθρό όπου κι αν βρίσκεται».

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το Κίεβο «γνώριζε» ότι οι αιχμάλωτοι θα μεταφέρονταν αεροπορικώς στην Μπιέλγκοροντ και από εκεί στο σημείο του ραντεβού όπου θα γινόταν η ανταλλαγή. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αντιθέτως ανέφερε πως η Μόσχα «δεν είχε ενημερώσει» τις ουκρανικές αρχές για τη μεταφορά. Ο ουκρανικός στρατός δεν είχε ενημέρωση «για τον αριθμό των οχημάτων, τη διαδρομή και τον τρόπο μεταφοράς των αιχμαλώτων», επέμεινε, προσάπτοντας στη Μόσχα ότι τους έθεσε, εσκεμμένα κατ’ αυτήν, «σε κίνδυνο».

Ο ρωσικός στρατός από την άλλη ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν «δύο πυραύλους» χρησιμοποιώντας «σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας» για να καταρρίψουν το Ιλιούσιν και κατόπιν «να κατηγορήσουν τη Ρωσία».