Το γεγονός ότι η Ρωσία μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και η κατάσχεση ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν πριν από λίγες μέρες, ενδέχεται να ανοίξουν τη συζήτηση για τη συνοδεία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού από πολιτικά δεξαμενόπλοια.

Ads

Αυτό υποστηρίζει ο αναλυτής Cornelius Adebahr, μιλώντας στο Euractiv. «Αυτά τα δύο γεγονότα αν τα δούμε ξεχωριστά, επιτρέπουν αυτό το είδος αφήγησης, ότι ξέρετε, υπάρχουν αυτές οι χώρες που θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τότε κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό», δήλωσε ο αναλυτής από το Carnegie Europe, ένα ευρωπαϊκό think-tank ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

«Και τότε αυτό μπορεί να είναι στρατιωτικό, πλοία του πολεμικού ναυτικού να συνοδεύουν πολιτικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, ή ίσως πλοία του πολεμικού ναυτικού να συνοδεύουν ουκρανικά πλοία που μεταφέρουν σιτηρά και άλλα τρόφιμα μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οπότε αυτή είναι μια συζήτηση που μπορεί να έρθει», πρόσθεσε.

Η ΕΕ προσπαθεί να βρει τρόπο να «ξεκλειδώσει» τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, την ώρα που το Κρεμλίνο έχει ζητήσει από την Ένωση να άρει ορισμένες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, κάτι που η Γερμανία και άλλοι έχουν αποκλείσει εντελώς.

Ads