Άκαρπη απέβη η συνάντηση του Ουκρανού Προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Κατόπιν της συνάντησης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οι οποίοι είχαν ζητήσει παύση πυρός από τους διαδηλωτές μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση, κάλεσαν σε επέκταση των χώρων των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων. Έδειξαν, δε, να φοβούνται το ενδεχόμενο νέων αιματηρών συγκρούσεων, όπως αυτές της Τετάρτης και της Πέμπτης. 

Ads

Κατά την διάρκεια της νύχτας διαδηλωτές κατέλαβαν τη νύχτα το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Πλατεία Ανεξαρτηρίας, το κύριο σημείο των σφοδρών συγκρούσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τα επεισόδια, πέντε διαδηλωτές έχασαν την ζωή τους, τρεις εκ των οποίων από σφαίρες. Για προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς έκανε λόγο από το Νταβός ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ. Aναλυτές εκτιμούν πως η παρείσφρηση ακροδεξιών και νεοναζιστικων στοιχείων, που τώρα συγκρούονται με την αστυνομία, ενέχει τον κίνδυνο στη συνέχεια να στραφούν εναντίον των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι το Κίεβο βρίσκεται σε αναβρασμό για περισσότερο από δυο μήνες καθώς μεγάλο μέρος της κοινωνίας αντέδρασε στην στροφή προς την Ρωσία που έκανε η κυβέρνηση κλείνοντας έτσι την πόρτα στην ΕΕ. 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά για το Κίνημα της Ευρώπης

Πάντως από την Πέμπτη τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες με ένοπλους διαδηλωτές αλλά και ξυλοδαρμούς και κακοποίηση διαδηλωτών από αστυνομικούς. Οι νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από την προώθηση ενός νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις.

image

image

Η διεθνής καταδίκη ήταν άμεση ενώ σήμερα το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να καλέσει τον Ουκρανό πρέσβη στο Παρίσι για τα βίαια γεγονότα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο. Το πρωί της Παρασκευής, ο Γάλλος υπουργός Λορέν Φαμπιούς ανέφερε μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση πως «έδωσε τις σχετικές οδηγίες για να κληθεί ο Ουκρανός πρέσβης». Η κλήση, εξήγησε ο Φαμπιούς, «είναι κίνηση για να δείξει την καταδίκη της Γαλλίας».

Τον Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο κάλεσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητώντας του επισήμως «να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από την κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας». «Ο στόχος αυτού του τύπου των κλήσεων στον εκπρόσωπο της Ουκρανίας στη Γερμανία είναι να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για το ζήτημα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Μάρτιν Σέφερ, που πρόσθεσε ότι το Βερολίνο ζητεί να σταματήσει η χρήση βίας και να επανεξεταστεί η νέα νομοθεσία η οποία περιορίζει τις δυνατότητες διαμαρτυρίας.