Για «υψηλό βιολογικό κίνδυνο» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, αφού ένα από τα αντιμαχόμενα μέρη κατέλαβε ένα εργαστήριο που περιείχε παθογόνους μικροοργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά, προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ads

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοκλήση από το Σουδάν, ο Νίμα Σαΐντ Αμπίντ του ΠΟΥ δήλωσε ότι οι τεχνικοί δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλίσουν τα υλικά.

«Αυτή είναι η κύρια ανησυχία: δεν υπάρχει πρόσβαση στους τεχνικούς του εργαστηρίου για να πάνε και να περιορίσουν με ασφάλεια το βιολογικό υλικό και τις διαθέσιμες ουσίες», είπε, αρνούμενος να διευκρινίσει ποια πλευρά κατέλαβε την εγκατάσταση.

Οι μάχες ξέσπασαν μεταξύ των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών δυνάμεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στις 15 Απριλίου και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 459 ανθρώπους, ενώ σε 4.072 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ.

Ads

Οι συγκρούσεις έχουν παραλύσει τα νοσοκομεία και άλλες βασικές υπηρεσίες και έχουν αφήσει πολλούς πολίτες εγκλωβισμένους στα σπίτια τους με μειωμένα αποθέματα τροφίμων και νερού.

Διαβάστε σχετικά:

Το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) αναγκάστηκε να περιορίσει ορισμένες από τις δραστηριότητές του σε ορισμένες περιοχές του Σουδάν λόγω των συγκρούσεων.

Τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες και οι δύο οργανισμοί του ΟΗΕ που έχασαν προσωπικό, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους.

«Σε περιοχές όπου οι έντονες μάχες έχουν παρεμποδίσει τις ανθρωπιστικές μας επιχειρήσεις, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στον λαό του Σουδάν», δήλωσε εκπρόσωπος του OCHA.

Ο Πάτρικ Γιούσεφ, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για την Αφρική, προέτρεψε τις άλλες χώρες να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο Σουδάν για να βρεθεί μια «μακροπρόθεσμη λύση», ακόμη και μετά την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων από τη χώρα.

*Πηγή: Reuters