«Γνωρίζει κανείς κάποια οικογένεια που να έχει ανάγκη από φαγητό στην περιοχή του Omdurman al-Thawrat;» γράφει στο twitter φοιτητής οδοντιατρικής από το Χαρτούμ την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Ads

Την ώρα που οι δύο στρατηγοί κονταροχτυπιούνται χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες της σύγκρουσης για τον λαό του Σουδάν, ένα δίκτυο που έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους «της διπλανής πόρτας» αγωνίζεται για να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα πυρά.

Οι δημοσιογράφοι Mohanad Hashim και  Lucy Fleming από το BBC news περιγράφουν τις προσπάθειες απλών ανθρώπων μέσα και έξω από τη χώρα για να προσφέρουν ανακούφιση στους πολίτες της σουδανικής πρωτεύουσας.

Στο Χαρτούμ ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουν νερό και ρεύμα, είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε παράθυρα για να μην κινδυνέψουν από αδέσποτες σφαίρες.

Ads

Τα περισσότερα νοσοκομεία της πόλης έχουν κλείσει, ενώ πάνω από τριακόσιοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. Για να κάνουν τις προμήθειές τους πρέπει να βγουν έξω μήπως και βρουν κάποιο κατάστημα που να έχει απόθεμα. Στον αέρα υπάρχει μια τρομερή δυσοσμία από τα πτώματα που βρίσκονται στους δρόμους.

Ομάδες που έχουν δημιουργηθεί για την προσφορά βοήθειας έχουν κατακλύσει το WhatsApp, το Facebook και το Twitter. Προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα ή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς διαδρομές για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη. Τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα όπως και οι εκκλήσεις για βοήθεια συνοδεύονται από το hashtag #NoToWar.

«Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 750 καλάθια με τρόφιμα. Κάθε ένα μπορεί να καλύψει μια οικογένεια έξι ατόμων» γράφει κάποιος άλλος κάτοικος του Χαρτούμ  στο Twitter.

Άλλοι πάλι συγκεντρώνουν πολύτιμες πληροφορίες όπως η λίστα που δημοσίευσε ο @Jia_Elhassan σχετικά με τα σημεία πού μπορεί να βρει κανείς νερό σε διάφορες περιοχές της πόλης.

«Το σπίτι μας είναι ανοιχτό  νερό 24 ώρες το 24ωρο για όποιον χρειάζεται» απαντά κάποιος από την περιοχή του Omdurman βάζοντας τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του.

Άλλος πολίτης ανεβάζει με tweet φωτογραφία από τα στυλό ινσουλίνης που μπορεί να διαθέσει μαζί με τον αριθμό του τηλεφώνου του.

image

Τρομοκρατημένα ορφανά σε κίνδυνο

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν κινητοποιηθεί και προσφέρουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους είναι νέοι εθελοντές που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς μέσω των λεγόμενων «επιτροπών αντίστασης». Υπάρχουν χιλιάδες από αυτές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το BBC oι νέοι αυτοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φιλοδημοκρατικού κινήματος που το 2019, μετά την απομάκρυνση του επί σειρά ετών ηγέτη της χώρας Omar al-Bashir από την εξουσία, ξεσηκώθηκε ζητώντας να επιστρέψει η χώρα στη δημοκρατία.

Μέχρι τώρα η δράση τους περιοριζόταν κυρίως σε ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της στρατιωτικής χούντας.  Την προηγούμενη εβδομάδα το συντονιστικό όργανο των επιτροπών αντίστασης του Χαρτούμ ζήτησε με μήνυμά του από τους «επαναστάτες των γειτονιών» να προετοιμαστούν για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους.

Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε να οργανώσουν «ιατρεία για την αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών», να εποπτεύουν τις προμήθειες τροφίμων και «να σηκώσουν το σύνθημα #NoToWar». «Οι μόνοι χαμένοι σε αυτόν τον πόλεμο είναι οι πολίτες. Ας ενωθούμε για να το ξεπεράσουμε» ανέφερε το μήνυμα του συντονιστικού.

Το δημοσίευμα του BBC αναφέρει και άλλες μικρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις επίσης συμβάλουν ουσιαστικά στον συντονισμό για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη. ‘Όπως η οργάνωση Hadhreen  που στα αραβικά σημαίνει «Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Όταν ο Nazim Sirag, ο επικεφαλής της Hadhreen έμαθε ότι σε ορφανοτροφείο του  Χαρτούμ υπάρχουν περισσότερα από 300 παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση τρόμου και έχουν ανάγκη από τρόφιμα, νερό και φάρμακα, έγραψε στο Twitter: «δεν μπορούμε να παρέχουμε γάλα για τα νεογέννητα μωρά, όλοι φοβούνται».

Σε ερώτημα που του απεύθυνε το BBC μέσω WhatsApp αν έχει πάει βοήθεια στα παιδιά μέσω του δικτύου του, απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια να τους προσεγγίσουν, αλλά δεν το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. «Στο Σουδάν κανένας δεν θέλει να βγει έξω. Όλοι φοβούνται. Και το ορφανοτροφείο βρίσκεται σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές. Αύριο θα ξαναπροσπαθήσουμε νωρίς το πρωί. Ευχηθείτε μας καλή τύχη» είπε στους δημοσιογράφους.

Mετά το πραξικόπημα του 2021 και τις επακόλουθες διαδηλώσεις για τη δημοκρατία o Sirag είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ιατρική βοήθεια για τους τραυματίες από το εξωτερικό συνεργαζόμενος με τις επαγγελματικές ενώσεις γιατρών από το Σουδάν που βρίσκονται στη διασπορά. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής παρακμής που ακολούθησε, οι σουδανοί γιατροί του εξωτερικού συνέβαλλαν ουσιαστικά  στη στήριξη του προβληματικού συστήματος υγείας της χωράς. 

Ο Mohamed Hamadto, χειρουργός τραυματιολόγος και ταμίας της « Ένωσης Γιατρών του Σουδάν» στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο BBC ότι οι πρωτοβουλίες που συνήθως παίρνει με την ομάδα του αφορούν κυρίως δράσεις κατάρτισης. Όμως μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων συγκεντρώνει χρήματα για τον ιατρικό σύλλογο του Σουδάν που ονομάζεται «Ένωση Γιατρών του Σουδάν». Όπως επίσης και προμήθειες, οι οποίες ελπίζει να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Χαρτούμ μόλις το επιτρέψει η κατάσταση.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί έχουν συγκεντρώσει από δωρεές περίπου 9.000 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 10.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα συνδράμουν στην αγορά προμηθειών για την επαναλειτουργία κλινικών στα περίχωρα του Χαρτούμ, αφού τα περισσότερα από τα 59 νοσοκομεία που διαθέτει η πόλη είναι κλειστά λόγω των συγκρούσεων.

«Αυτά τα περιφερειακά νοσοκομεία πρέπει να είναι έτοιμα να δεχτούν αμάχους καθώς ο αριθμός των πολιτών που έχουν πέσει θύματα του πολέμου αυξάνεται συνεχώς» δήλωσε στο BBC o Δρ. Hamadto. Πηγές  του BBC κάνουν λόγο για μέχρι και 600 άμαχους νεκρούς.  

Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά κέντρα υγείας της γειτονιάς. «Μόλις πριν από λίγο μιλούσα με συνάδελφό μου στο Σουδάν, η οποία προσπαθεί να πείσει την επιτροπή αντίστασης στη γειτονιά της να στήσει ένα τοπικό κέντρο υγείας, ώστε να μπορούν να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους» ανέφερε στο BBC o γιατρός. Η συγκεκριμένη περιοχή , η οδός al-Siteen, δέχεται πολλούς βομβαρδισμούς γιατί βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και το αρχηγείου του Στρατού, όπου  μαίνονται οι μάχες. Η Ένωση Σουδανών Γιατρών θα παρέχει στο Κέντρο Υγείας που θα δημιουργηθεί ό,τι χρειάζεται για τη λειτουργία του όπως για παράδειγμα επιδέσμους, υγρά, αντιβιοτικά και άλλα βασικά υλικά για την αντιμετώπιση των τραυματισμών.

image

Ραγίζουν οι καρδιές των συγγενών

Στην  προσπάθεια των γιατρών επικεντρώνεται και η  βοήθεια των συγγενών που βρίσκονται στο εξωτερικό. «Τα πάντα έχουν κλείσει. Δεν έχει νόημα να στέλνουμε χρήματα στις οικογένειες μας εκεί» δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο τριτοετής φοιτητής μαθηματικών και οικονομικών  Ahmed Abdel-Elrazig που ζει στο Τορόντο.
«Μου ράγισε την καρδιά ο ξάδερφός μου στο τηλέφωνο, είπε ο  Ahmed. Τώρα μόλις τελείωσε το Ραμαζάνι. Ακόμη και μετά τη νηστεία οι συγγενείς μας εξακολουθούν να πεινάνε γιατί παίρνουν τρόφιμα με δελτίο». 

O Ahmed Abdel-Elrazig είναι μέλος της  Ένωσης Σουδανών Φοιτητών στον Καναδά που ιδρύθηκε πέρυσι και αριθμεί περίπου 100 μέλη. Πριν από λίγες ημέρες η ένωση δημιούργησε μια ιστοσελίδα crowdfunding για την κρίση στο Σουδάν. «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε το στόχο μας και να συγκεντρώσουμε 10.000 δολάρια, ώστε όλοι οι τραυματισμένοι πολίτες να έχουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με την Ένωση Σουδανών Γιατρών» λέει στο ΒΒC. Eίναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Εξακολουθώ να αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να βοηθήσω όσο θα ήθελα».

Η Fawzia Elhad επίσης φοιτήτρια που ειδικεύεται στις πολιτικές επιστήμες και την ψυχολογία συμφωνεί και εκφράζει την ανησυχία της  για τους γονείς και τα αδέλφια της στο Χαρτούμ. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Δεν ξέρουν αν πρέπει να φύγουν από την πρωτεύουσα».

Έξω από την πόλη του Χαρτούμ οι κάτοικοι προσφέρουν καταλύματα σε όσους πολίτες τολμούν να κάνουν ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και καταφέρνουν να διαφύγουν. «Είμαι ο αδελφός σας από τη Rufa’ah και μπορώ να προσφέρω στέγη με 100 κρεβάτια, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό» γράφει κάποιος από την πόλη El Gazira που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαρτούμ. 

Ο Wad Medani ένας άλλος εθελοντής  από την ίδια πόλη στέλνει μια λίστα με ονόματα και τηλέφωνα ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να παρέχουν «στέγη, φαγητό αλλά και κάθε είδους βοήθεια» σε όσους καταφέρνουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου.

«Είστε ευπρόσδεκτοι» γράφει στο WhatsApp μια ομάδα νέων από την πόλη Atbara που βρίσκεται στα  300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρτούμ. Σε αυτή την απλή φράση των νέων εθελοντών που βοηθούν στην υποδοχή των πολιτών που διαφεύγουν από τη σουδανική πρωτεύουσα βρίσκεται όλη η ζεστασιά και η αλληλεγγύη που προσφέρουν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι του Σουδάν σε αντίθεση με τον θάνατο που σκορπά ο στρατός.

  • Πηγή: BBC