Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ισπανίας, κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο BBB+, με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013. Η προηγούμενη εκτίμηση προέβλεπε ανάπτυξη 0,3% φέτος και 1% το 2013. Μετά την ανακοίνωση του οίκου, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν πτωτική πορεία, μετά από τρεις συνεχόμενες, ανοδικές συνεδρίασεις. 

Ads

 
«Πιστεύουμε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ισπανίας μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας που προβλέπουμε πλέον, αναθεωρώντας προηγούμενες εκτιμήσεις μας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.
 
«Παράλληλα, διαβλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω στήριξη στον τραπεζικό της τομέα»
προσθέτει. «Συνεπώς, πιστεύουμε πως υπάρχουν ενισχυμένοι κίνδυνοι περαιτέρω αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης».
 
Το Φεβρουάριο, ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας σε A3.
 
Η Ισπανία έχει πλέον το τρίτο υψηλότερο έλλειμμα στην Ευρώπη -8,5% του ΑΕΠ το 2011. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει ως θέσει στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο 5,3% φέτος.
 
Οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας εντάθηκαν χθες, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Santander, ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 24% σε 1,6 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Την Τετάρτη, και η δεύτερη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, η BBVA, είχε ανακοινώσει ότι τα κέρδη της μειώθηκαν 12,6% σε 1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε  τις ισπανικές τράπεζες να προχωρήσουν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αν και οι μεγαλύτερες εξ αυτών «εμφανίζονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και έχουν ισχυρή κερδοφορία ώστε να αντέξουν μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών», ανέφερε το ΔΝΤ «ο τομέας ως σύνολο παραμένει ευάλωτος στην παρατεταμένη αναστάτωση στις χρηματαγορές».

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές

Πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές έπειτα από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με την απόφαση της Standard & Poor’s για υποβάθμιση της Ισπανίας να περιορίζει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Ads

Στις 10:09 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,6% στις 1.037,99 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί σε υψηλό μίας εβδομάδας στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Απώλειες 1,9% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, ενώ πτώση 1,7% σημειώνουν και οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών.