Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ μπλόκαρε την εξέταση του ζητήματος που έθεσε η Ρωσία για την κατάσταση στο στενό του Κερτς, μετά το επεισόδιο με πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία τελικά κρατήθηκαν από τα ρωσικά πλοία, ενώ τα πληρώματά τους έχουν συλληφθεί.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κίνας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου, κατά της συζήτησης τάχθηκαν επτά μέλη, υπέρ, τέσσερα, ενώ απείχαν επίσης τέσσερα.

Η Ρωσία είχε αιτηθεί έκτακτη σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες το Κίεβο, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ανακινεί επίμονα θέμα «στρατιωτικοποίησης της Αζοφικής Θάλασσας».

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Νίκι Χέϊλι, τάχθηκε κατά της εξέτασης του ζητήματος της κλιμάκωσης της κατάστασης στο στενό του Κερτς, δηλώνοντας ότι την θέση των ΗΠΑ υποστηρίζουν η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία.

Ads

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της υποστηρίζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.

Αντίθετα πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να συζητήσουν την ρωσική «προβοκάτσια» ατον τρόπο που διατύπωσε το θέμα.