Ads

Οι εκτάσεις που φλέγονται στη Ρωσία μειώθηκαν στο ήμισυ το τελευταίο 24ωρο δήλωσε ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Ωστόσο, οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν τις μολυσμένες από πυρηνικά κατάλοιπα από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ στη δυτική Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρακολούθησης της ραδιενέργειας η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Ρωσίας στις οποίες περιλαμβάνονται οι μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά εκτάσεις από τα μέσα Ιουλίου, δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν σε έκταση 39.000 στρεμμάτων» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δασοπροστασίας (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).Η υπηρεσία αυτή καταρτίζει τον κατάλογο των ζωνών που έχουν πληγεί στις «πλέον μολυσμένες περιοχές». Ο κατάλογος περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν 2.690 στρέμματα, ζώνη η οποία έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας δασοπροστασίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει «λόγος πανικού». «Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα λάβει καταστροφική εξέλιξη. Με τον καπνό, ένα μέρος της ρύπανσης μεταφέρεται αλλού, αλλά δεν πρόκειται για καταστροφή, διότι ό,τι καίγεται βρίσκεται στην επιφάνεια και τα μολυσμένα στοιχεία βρίσκονται σε βάθος», είπε.

Το υπουργείο ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκίνησε η εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα
για 20 χιλιόμετρα ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας. «Άρχισε η διαδικασία εκτροπής των υδάτων προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα (περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας. Ένας αγωγός 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων με την Κολόμνα», διευκρίνισε η Ιρίνα Αντριάνοβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ads

Για πρώτη φορά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν περισσότερες εστίες απ’ όσες νέες ξεκίνησαν. Σήμερα το πρωί, έκαιγαν 612 εστίες φωτιάς σε μια έκταση 93.000 εκταρίων. Στην πυρόσβεση συμμετέχουν 165.000 άνθρωποι, 26.000 πυροσβέστες και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Στο πλευρό των Ρώσων που παλεύουν με τις φλόγες προστέθηκαν και 560 ξένοι πυροσβέστες, 6 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Σύμφωνα, με τον Τζεφ Μάστερς, συνιδρυτή της μετεωρολογικής ιστοσελίδας Weather Underground, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μόσχα εξαιτίας του καύσωνα, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα αγγίζει τους 15.000. Οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους αριθμούς.

Στο μεταξύ, εντός λίγων ημερών, η τιμή του ψωμιού στη Μόσχα ανέβηκε κατακόρυφα, αφού τόσο το κύμα ξηρασίας όσο και οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το 20% των καλλιεργειών της χώρας. Σύμφωνα δε με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ορισμένα μαγαζιά έχουν ήδη αναρτήσει προειδοποιήσεις για επικείμενες αυξήσεις σε προϊόντα με βάση τα δημητριακά. «Οι δύο στους τρεις προμηθευτές έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 12% με 15%. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να αυξήσουμε τις τιμές πώλησης των προϊόντων αρτοποιΐας», δήλωσε στο πρακτορείο ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Μόσχας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προς ανακούφιση των πυροπλήκτων ένα εκατομμύρια δολάρια και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 2.93 εκατ. δολάρια.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, το νέφος από τους καπνούς που έπνιγε τη Μόσχα τις τελευταίες μέρες άρχισε να διαλύεται νωρίς το πρωί, αν και οι θερμοκρασίες παραμένουν στους 35-36 βαθμούς Κελσίου. Ο μεγαλύτερος καύσωνας στην σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας έχει, μέχρι στιγμής, κοστίσει στην οικονομία 15 δισ. δολάρια, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Ο Πούτιν στο πηδάλιο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον γνωστό αέρα του, χθες χειρίστηκε ο ίδιος ένα ελικόπτερο και πραγματοποίησε επιτυχείς ρίψεις νερού σε φλεγόμενες εκτάσεις. Πάντως, η δυσαρέσκεια των πολιτών για την αντίδραση της κυβέρνησης στην καταστροφή έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς τα ποσοστά δημοτικότητας τόσο του Πούτιν όσο και του Μενβέντεφ εμφανίζουν πτώση.

Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του.

Ο Δήμαρχος Μόσχας που απουσίαζε σε διακοπές κατά τις προηγούμενες μέρες, θέλησε να μειώσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι «βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς», αλλά και ότι «ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα». «Κάνατε καλά που επιστρέψατε από τις διακοπές σας, το κάνατε εγκαίρως» σχολίασε με νόημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της πόλης. Οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή της Μόσχας «δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανωμαλίας της φύσης, αλλά και της ανευθυνότητας των αξιωματούχων» της περιοχής, σημείωσε ο Λουζκόφ, ο οποίος, σημειωτέον, είναι δήμαρχος της Μόσχας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.

Υλοποιώντας σύσταση του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλα τα στελέχη της υπηρεσίας Δασών που δεν διέκοψαν τις διακοπές τους, μπορούν να τις συνεχίσουν ανενόχλητοι και εκτός δημόσιας υπηρεσίας, το υπουργείο Γεωργίας απομάκρυνε τον διευθυντή Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος απουσίαζε με άδεια τριών εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης:

Καθησυχάζουν ευρωπαίοι επιστήμονες για τα ραδιενεργά σωματίδια από τη Ρωσία