Ads

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Ρωσία, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας των πυρκαγιών που κατακαίουν την χώρα και έχουν πνίξει στους καπνούς ακόμα και την πρωτεύουσα Μόσχα. Τους 48 έφτασαν τα θύματα των πυρκαγιών.

Η ορατότητα στη Μόσχα έχει μειωθεί στα 300 μέτρα, εξαιτίας των καπνών που έχουν πνίξει την πόλη. Όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία ελέγχου της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, τα επίπεδα ποιότητας του αέρα στη Μόσχα έφτασαν σήμερα στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ χρόνων.

Το καλοκαίρι του 2010 θα σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ ζέστης στη Μόσχα εδώ και 130 χρόνια που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες, επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι αφού την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία στην ρωσική πρωτεύουσα: 38,2 βαθμοί Κελσίου, ιστορικό ρεκόρ που όμως μπορεί να καταρριφθεί τις επόμενες ημέρες.

Ads

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά από τις πληγείσες περιοχές και συγκάλεσε σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας για να εξετάσει τα μέτρα προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων που απειλούνται από τις φωτιές.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιωτών και εθελοντών δίνουν αγώνα μαζί με τους περίπου 10.000 πυροσβέστες που προσπαθούν να περιορίσουν τις πυρκαγιές που σαρώνουν τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών, Sergei Shoigu, μέχρι και την περασμένη νύχτα υπήρχαν 246 πυρκαγιές διάσπαρτες στη χώρα, οι οποίες κατακαίουν έκταση 310.000 εκταρίων. Δίνεται μάχη για να σωθούν 300 κωμοπόλεις και χωριά από την καταστροφή, είπε ο κ. Shoigu.

Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν περίπου 2.000 σπίτια και προκάλεσαν το θάνατο 48 ανθρώπων. Οι φλόγες πέρασαν μέσα και από τη στρατιωτική βάση της Μόσχας, καταστρέφοντας το αρχηγείο και 13 κτίρια που περιείχαν «αεροπορικό εξοπλισμό», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε στους πυρόπληκτους ότι θα έχουν ξανά δικό τους σπίτι μέχρι την 1η Νοεμβρίου καθώς και περίπου 5.000 ευρώ αποζημίωση σε κάθε οικογένεια.