Συνεχίζουν να καίνε εκατοντάδες εστίες φωτιάς σε ολόκληρη τη Ρωσία για δεύτερη εβδομάδα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ στα Ουράλια, ενώ υγειονομικές αρχές εντείνουν τους ελέγχους καθώς σημειώθηκε επιδείνωση της ποιότητας του νερού στις 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες. Φόβους για επικείμενη επισιτιστική κρίση λόγω των δασικών πυρκαγιών στη Ρωσία εκφράζει ο ΟΗΕ.
Στις 557 ανέρχονται οι ενεργές εστίες φωτιάς σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτων. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Σήμερα Τρίτη, στο πλευρό των ρωσικών πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών και του στρατού, θα ταχθούν και 2 ελικόπτερα Κ-32 από την Τουρκία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία και ένα από τη Γαλλία. Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσαν φλεγόμενα δέντρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε προληπτικά το Οζέρσκ, στα Ουράλια, γύρω από το κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων του Μαγιάκ. Στο γιγάντιο αυτό εργοστάσιο, όπου το 1957 είχε σημειωθεί πυρηνικό ατύχημα, επεξεργάζονται τουλάχιστον 400 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων ετησίως, ενώ εκεί υπάρχει και χώρος αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πυρηνικών αποβλήτων.
Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποίησε πως οι πυρκαγιές στη Ρωσία είναι πιθανόν να προκαλέσουν διασπορά ραδιενεργής μόλυνσης. Η ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται στο Μαγιάκ και όπως υποστηρίζει ο ειδικός Κριστόπ φον Λίβεν ο κίνδυνος είναι σημαντικός. “Υπάρχει μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών υλικών στην γύρω περιοχή και ένα μεγάλο κομμάτι των υλικών αυτών χύθηκε σε κοντινή λίμνη”, επισήμανε ο ίδιος.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Μόσχα, η θνησιμότητα έχει διπλασιαστεί, εξαιτίας του επίμονου καύσωνα και του τοξικού νέφους. Έναντι 360-380 θανάτων που καταγραφόταν καθημερινά στην ρωσική πρωτεύουσα, πλέον 700 θάνατοι καταγράφονται υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημόσιας υγείας του Δήμου της Μόσχας, Αντρέι Σελτσόφσκι, 1.300 πτώματα έχουν μεταφερθεί στα νεκροτομεία της πόλης, τα οποία έχουν συνολική χωρητικότητα 1.500 σορών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτικής Αμυνας, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στη Μόσχα είναι εξαπλάσια και πλέον του ανωτάτου ορίου ασφαλείας ενώ οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας των υδάτων, δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.
Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες «ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους» εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.
Μειώθηκε κι άλλο η πρόβλεψη για τα σιτηρά
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως για φέτος μειώνεται επιπλέον κατά 10 εκατομμύρια τόνους η επίσημη πρόβλεψή για τη συγκομιδή δημητριακών. Αυτό σημαίνει ότι από 90 εκατομμύρια τόνους που ήταν η πρόβλεψη, μειώνεται σε 60-65 εκατ. τόνους.
Χαράς ευαγγέλια για τους κερδοσκόπους, οι οποίοι έσπειραν πανικό στις αγορές και η τιμή του σιταριού κι άλλων δημητριακών στις διεθνείς αγορές ανέβηκε κατακόρυφα. Οι έμποροι έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση κατά 80% στην τιμή των σιτηρών, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της Ένωσης Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας Δημήτρης Χαλάτσογλου, κάνοντας λόγο για κερδοσκοπία.
Εντός ρωσικών συνόρων η κατανάλωση δημητριακών φθάνει και τους 78 εκατομμύρια τόνους. Σχετικά διευκρινίστηκε ότι υπάρχουν «στρατηγικά» αποθέματα του είδους, που ανέρχονται στα 9,5 εκατ.τόνους, αλλά και περισσεύματα από την περσινή σοδειά, που αγγίζουν περίπου τα 21 εκατ.τόννους. Αποσαφηνίστηκε ακόμη ότι «το επίσημο εμπάργκο εξαγωγών δημητριακών δεν πρόκειται να αρθεί σύντομα».
Αρκετά ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, κατηγορούν ευθέως τον πρωθυπουργό Πούτιν ως βασικό υπεύθυνο για την καταστροφή, με το επιχείρημα ότι υπέγραψε το 2007 τον νέο Δασικό Κώδικα, με τον οποίο μειώθηκαν οι δασοφύλακες που προειδοποιούσαν εγκαίρως για τυχόν φωτιές με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί γενικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές. Ο νέος κώδικας κατήργησε την κεντρική υπηρεσία που συντόνιζε τις πυροσβεστικές δυνάμεις και διευκόλυνε τη μεταφορά πυροσβεστικού εξοπλισμού από τη μία περιοχή της χώρας στην άλλη, ενώ ανέθεσε τη δασοπυρόσβεση στην «κανονική» πυροσβεστική των πόλεων, οι αξιωματικοί και άνδρες της οποίας δεν γνωρίζουν καλά το νέο τους αντικείμενο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >