Στους 34 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ενώ η χώρα εξακολουθεί να πλήττεται από το χειρότερο καύσωνα στην ιστορία της.

Ads

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι οι φωτιές, που έχουν κατακάψει περισσότερα από 100.000 εκτάρια δασικής έκτασης, βρίσκονται υπό έλεγχο, ιδιαίτερα στις περιοχές Νίζνι Νόβγκοροντ και Βορονέζ. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο καύσωνας που πλήττει δυτικές περιοχές της Ρωσίας εδώ και ένα μήνα, θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή του Νίζνι Νόβγκοροντ, παρέδωσε προσφορά 5.000 ευρώ στο ταμείο για την αρωγή των πυροπλήκτων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 7 περιοχές από τις 83 της Ρωσίας λόγω των πυρκαγιών. «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια κατά των πυρκαγιών κηρύχθηκε στις δημοκρατίες του Μάρι Ελ και της Μορδοβίας και στις περιοχές του Βλαντίμιρ, του Βορόνεζ, της Μόσχας, του Νίζνι-Νόβγκοροντ και του Ριαζάν» διευκρινίζεται σε προεδρικό διάταγμα.

Ads

Το διάταγμα αυτό αποσκοπεί να περιορίσει την πρόσβαση σε ζώνες όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει νέες εστίες πυρκαγιάς. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να υπάρξει προσφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Στο μεταξύ και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στους κυβερνήτες των περιοχών που μαστίζονται από τις πυρκαγιές να του υποβάλλουν άμεσα ένα πρόγραμμα για την ανοικοδόμηση “κάθε σπιτιού” που καταστράφηκε από τις φλόγες.