Σε ρούβλια θα πληρώνουν, πολύ σύντομα, όσα κράτη αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και όχι σε ευρώ ή δολάρια όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ads

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Τass ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε: «Αποφάσισα να εφαρμόσω ένα σύνολο μέτρων για την πληρωμή -ας ξεκινήσουμε από αυτό-  για το φυσικό μας αέριο που παρέχεται στις λεγόμενες μη φιλικές χώρες, με ρωσικά ρούβλια το συντομότερο δυνατό», είπε.

Προσέθεσε, επίσης, ότι με την απόφαση αυτή οι ξένοι καταναλωτές θα πρέπει να μετατρέπουν «μη φιλικά νομίσματα» σε ρούβλια για τις μελλοντικές αλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες. «Ζητώ από την κυβέρνηση να εκδώσει αντίστοιχη οδηγία προς την Gazprom για την τροποποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους ξένους καταναλωτές η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες», τόνισε ο Πούτιν.

Ωστόσο, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε άλλα κράτη σύμφωνα με τις ποσότητες και τις τιμές που ορίζονται στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα. «Θέλω να τονίσω ότι η Ρωσία θα συνεχίσει, φυσικά, να προμηθεύει φυσικό αέριο σύμφωνα με τις ποσότητες  και τις τιμές, τις αρχές τιμολόγησης που καθορίστηκαν στις συμβάσεις που συνήφθησαν νωρίτερα», τόνισε ο Πούτιν.

Ads

Σημειώνεται πως η σημαντική ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου έρχεται παραμονή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ για την κρίση στην Ουκρανία. Αναλυτές εκτιμούν πως η Δύση αιφνιδιάστηκε και πως πρόκειται για ένα πολιτικό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και εν τέλει μια ακόμη απάντηση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Πρόκειται για ένα μέτρο που υποστηρίζει το ρούβλι, το οποίο έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, και θα ενισχύσει τη ρωσική οικονομία. 

Πώς θα απαντήσει η Ευρώπη

Με δεδομένο πως η Ουάσινγκτον έχει ήδη αποφασίσει εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο, το ζήτημα αφορά κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει. Το ζήτημα είναι πιθανόν να τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε πως οι ηγέτες ενδέχεται να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη καταγραφεί. «Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια συνιστά «παραβίαση της σύμβασης», διαμήνυσε η γερμανική κυβέρνηση, ενώ και η Ρώμη διαμήνυσε πως η Ιταλία δεν προτίθεται να πληρώσει το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. «Η άποψη μου είναι ότι θα πληρώσουμε σε ευρώ γιατί το να πληρώσουμε σε ρούβλια θα ήταν ένας τρόπος να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Οπότε πιστεύω ότι συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ» σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, Φραντσέσκο Γκιαβάτσι, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το ερώτημα που τίθεται μετά την κίνηση του Πούτιν είναι εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να απαντήσει με εμπάργκο. Κάτι τέτοιο ωστόσο αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα φάση, καθώς η Γερμανία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απορρίπτουν αυτό το σενάριο λόγω της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησής τους από τη Ρωσία.

«Μια διακοπή της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη», έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υποσχόμενος ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό». «Με βεβιασμένες κινήσεις ωστόσο η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «δεν πρέπει να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία».

«Η παραγωγή και η παροχή ρεύματος για τις εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή», υπερθεματίζει η Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), ενώ είναι ενδεικτικό πως το ζήτημα προκαλεί διχασμό στη γερμανική κοινωνία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του  ARD-DeutschlandTrend , το 44% των Γερμανών θα υποστήριζε την άμεση διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου και το 45%  λέει όχι.

«Ηταν μια κίνηση του Πούτιν,την οποία δεν περίμεναν πολλοί με αυτή τη μορφή», λέει ο οικονομολόγος Γενς Σούντεκουμ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ. «Ο Πούτιν κάνει την ρωσική κεντρική τράπεζα “παίκτη-κλειδί ξανά”»,  έγραψε ο καθηγητής Σούντεκουμ στο twitter. «Aυτό πιέζει έμμεσα τη Δύση να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις. Υπο αυτές τις συνθήκες «το σενάριο ενός καθολικού εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει γίνει πιο πιθανό σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι», σημειώνει ο Γερμανός καθηγητής.