Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετακινεί τα ρωσικά στρατεύματα στις δύο αυτόνομες περιοχές της Ουκρανίας, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ που αναγνώρισε η Μόσχα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαντούν στον Πούτιν με κυρώσεις κυρίως σε τράπεζες και ολιγάρχες, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην τάξη των ολιγαρχών ή την οικονομία της Ρωσίας. Είναι τόσο χαλαρές οι δυτικές κυβερνήσεις με τον Πούτιν; Όχι. Είναι όμως τόσο εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ads

► Διαβάστε επίσης: Κ. Φίλης στο Tvxs.gr: «Το θέμα δεν είναι αν η ΕΕ θέλει σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το θέμα είναι αν μπορεί»

Όπως αναφέρει και το newstatesman, η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες και χιλιάδες επιχειρήσεις εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2020, περίπου το 65% του φυσικού αερίου που κατανάλωσε η Γερμανία προερχόταν από τη Ρωσία, όπως και το 40% των εισαγωγών της ΕΕ, με ορισμένες χώρες να εξαρτώνται από αυτήν για σχεδόν όλες τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο.

Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, από τις ρωσικές προμήθειες που αντιπροσωπεύουν, αντίστοιχα, το 65 τοις εκατό και το 43 τοις εκατό των εισαγωγών πέρυσι. Μάλιστα, σύμφωνα με το Politico, εκείνος που εκφράζει τις πιο ισχυρές επιφυλάξεις για έναν μετωπικό, οικονομικό πόλεμο με την Ρωσία είναι ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι ο κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν πρέπει να αγγίξουν τον ρωσικό ενεργειακό κλάδο: «Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αλλά και βιώσιμες», είπε.

Ads

image 
image

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε στις 22 Φεβρουαρίου ότι αναστέλει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, του οποίου η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί και θα επιτρέψει την παράδοση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

► Διαβάστε επίσης: Ενεργειακό θρίλερ: Aντέχει η Ευρώπη τη ρήξη με τον Πούτιν;

Η απόφαση αυτή ήταν το πιο σοβαρό πλήγμα στον Πούτιν, αν και δεν συμπεριελήφθη στο πακέτο της ΕΕ – όπως θα ήταν το αναμενόμενο – παραμένοντας μια μονομερή απόφαση της υπό πίεση Γερμανίας.

«Τι να πούμε λοιπόν. Καλωσορίσατε στον νέο κόσμο, στον οποίο ήδη σύντομα οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά φυσικού αερίου!», ήταν η άμεση απάντηση του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της μπορούν να ζήσουν και χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο…ακόμη και στην περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία, είμαστε ασφαλείς γι’ αυτόν τον χειμώνα» διαβεβαίωσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εξήγησε: «Για την ώρα, θα ήμασταν σε θέση να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο με φορτία LNG τα οποία μπορούμε να παραλάβουμε από τους φίλους μας σε όλο τον πλανήτη».

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) όμως έχει άλλη γνώμη. Με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας «απειλούν να συντρίψουν την οικονομία», διότι «η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε ακόμη και μεσαίου μεγέθους εταιρείες από διάφορους κλάδους, που παραμένουν πιστές στην έδρα τους μέχρι σήμερα, θα αναγκαστούν να σκεφτούν το σενάριο της μετεγκατάστασής τους».

Από την άλλη σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα ευρωπαϊκά τέρμιναλ LNG έχουν ήδη φτάσει στα όρια της χωρητικότητας τους προκαλώντας σοβαρή ανησυχία για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.

► Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν ο Πούτιν «κόψει» τις ροές αερίου της Gazprom;