Η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει, δεδομένων των τελευταίων κινήσεων της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Όπως είπε, «θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατάσταση», ειδικά όσον αφορά τον αγωγό.

Ads

► Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Nord Stream-2 είναι το «φυτίλι» στο Ντονμπάς

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η κυβέρνησή του έλαβε το μέτρο ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και να διατάξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ads

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Η σημασία του Nord Stream 2

O ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2, αποτελεί ουσιαστικά έναν παράγοντα που πυροδότησε την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον αγωγό που παρέχει το 35% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΕ ετησίως. Όμως παρακάμπτει την Ουκρανία, φτάνοντας στη Γερμανία από τον βυθό της Βαλτικής θάλασσας. Η παράκαμψη αυτή, πλήττει σημαντικά την ουκρανική οικονομία, διότι η Ρωσία αλλιώς πληρώνει μεγάλα τέλη για να στέλνει το φυσικό αέριό της στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αλλά αφήνει και σχεδόν εκτός γεωπολιτικής συμμαχίας του συμμάχους του Κίεβου.

image