Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, αποκάλυψε το πακέτο των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Ρωσία μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει το Ντονέντσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες δημοκρατίες μέσα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Ads

Σε κοινή της δήλωση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτη» και «παράνομη» την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες τις περιοχές αυτές.

Όσον αφορά τις κυρώσεις ανέφεραν ότι θα αποφασιστούν κατά την έκτακτη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προαναγγέλλοντας όμως ένα περίγραμμα αυτών:

  • Κυρώσεις σε 351 μέλη της ρωσικής Βουλής που ψήφισαν για την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
  • Πάγωμα της έκδοσης ρωσικών ομολόγων και του δανεισμού στη ρωσική κεντρική τράπεζα.
  • Κυρώσεις σε 27 αξιωματούχους και οντότητες, ανάμεσά τους οι διοικητές του στρατού και τριών τραπεζών.
  • Το ρωσικό κράτος δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές και τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενώ κυρώσεις θα επιβληθούν και στις δυο περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία «παγώνει» το Nord Stream 2

Ads

Όπως έγινε γνωστό και από την Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση κυρώσεις θα επιβληθούν σε 5 ρωσικές τράπεζες και 3 κροίσους. «Αυτό που κάνει ο Πούτιν θα είναι η καταστροφή της Ρωσίας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνοντας τις κυρώσεις της χώρας του στο κοινοβούλιο.