Την ανάγκη να «σταματήσουν οι σφαγές» και «η κλιμάκωση της βίας» και να προωθηθεί μια «πολιτική λύση» υπογράμμισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Εξάλλου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «δεν έχει λάβει ακόμη την τελική απόφαση για τη Συρία», ενώ η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, ένθερμος υποστηρικτής της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, προβλέπει πως η όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μετά την ανακοίνωση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με τη Βρετανική κυβέρνηση η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δικαιολογείται για «ανθρωπιστικούς λόγους». Ωστόσο είναι απίθανο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση καθώς η Ρωσία και η Κίνα έχουν το δικαίωμα του βέτο. Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε πως οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν το Σάββατο από τη Συρία και θα χρειαστούν χρόνο για να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να ανακοινώσουν το πόρισμα. 

Ads

Σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει δικαιολογημένο το χτύπημα στη Συρία για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ υποστηρίζει πως η στρατιωτική επέμβαση θα ήταν νόμιμη ακόμα και αν δεν υπάρχει σχετική έγκριση το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Η νομική βάση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα είναι η ανθρωπιστική επέμβαση. Στόχος είναι η ανακούφιση της ταλαιπωρίας των πολιτών με την αποτροπή ή τη διακοπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.
 
Το ψήφισμα της Βρετανίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία συζητείται την Πέμπτη  στο βρετανικό Κοινοβούλιο για τη Βρετανία, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στις 4 Σεπτεμβρίου. Στη βρετανική πρόταση αναφέρεται πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η λήψη μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση, προτού αυτή αναληφθεί».
 
Η κυβέρνηση της Βρετανίας υποστηρίζει πως της επιτρέπεται να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποκλείσει μια τέτοια δράση επικαλούμενη «το δόγμα της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους». Παράλληλα δημοσιοποίησε υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι «πολύ πιθανό» πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «απάντηση σε μια από τις πιο ειδεχθείς χρήσεις χημικών όπλων τον τελευταίο αιώνα». Απορρίπτοντας τη σύγκριση με την εισβολή στο Ιράκ το 2003 δήλωσε πως «το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο».
 
«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», πρόσθεσε, ωστόσο ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι «η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και χρησιμοποίησε χημικά όπλα». «Οι αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας», είπε επικαλούμενος «τουλάχιστον» 95 βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
 
Πάντως η βρετανική αντιπολίτευση των Εργατικών αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για επέμβαση στη Συρία. «Έχουμε αυξανόμενες αμφιβολίες όσον αφορά την αδιαφανή φύση της πρότασης της κυβέρνησης», που «δεν αναφέρει τίποτε» για την αναγκαιότητα να υπάρχουν «πειστικές αποδείξεις» για την εμπλοκή του καθεστώτος Άσαντ στην επίθεση, ανέφεραν οι Εργατικοί. Σημειώνεται πως οι Εργατικοί που αριθμούν 257 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάγκασαν την Τετάρτη βράδυ την κυβέρνηση να αλλάξει την τελευταία στιγμή την πρότασή της, ανακοινώνοντας ότι δεν την θα υπερψηφίσουν αν προβλέπεται στρατιωτική επέμβαση πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου. Σημειώνεται πως στο ψήφισμα προβλέπεται ότι θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, όπως αναφέρεται στο Al Jazeera, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, που έχουν σταλεί στη Συρία για να ερευνήσουν την καταγγελία των αντικαθεστωτικών περί χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, επιστρέφουν το Σάββατο, έχοντα συλλέξει τα απαραίτητα δείγματα, και θα χρειαστούν χρόνο μέχρι να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.
 
«Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη, δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία» τόνισε την Τετάρτη κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. «Αφήστε τους επιθεωρητές να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες και έπειτα θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά τα στοιχεία και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι οποιεσδήποτε δράσεις» σημείωσε. 

Ads

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι τόνισε πως «η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρία αν υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο». «Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Πολλές επιφυλάξεις για στρατιωτική δράση εκτός πλαισίου ΟΗΕ υπάρχουν από πολλές χώρες με την Ευρώπη να εμφανίζεται διχασμένη για το εν λόγω ζήτημα. Γερμανία και Ιταλία έχουν επισημάνει πως η στάση τους θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση εκτός πλαισίου ΟΗΕ: «Ποιες (θα είναι) οι συνέπειες μιας δράσης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Γιατί αύριο η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή επίσης να αποφασίσει να επέμβει χωρίς έγκριση (του ΟΗΕ) αν το κάνουν άλλοι», τόνισε. Ανάλογες δηλώσεις έχουν γίνει και από άλλες χώρες.
 
«Δεν έχω λάβει ακόμη την τελική μου απόφαση για τη Συρία» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι στόχος μιας περιορισμένης δράσης να είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων. «Αν πούμε με σαφή αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο ότι στέλνουμε μια βολή για να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο για την εθνική μας ασφάλεια», υποστήριξε. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως εξετάζονται πολλές «πιθανές στρατιωτικές επιλογές» ωστόσο οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση. Το βράδυ της Πέμπτη ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης θα ενημερώσουν τα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με τις εξελίξεις για το Συριακό. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που έχει ταχθεί υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης και τις τελευταίες ημέρες είχε επιλέξει μια περισσότερο επιθετική πολιτική, την Πέμπτη έριξε τους τόνους επισημαίνοντας την ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν «οι σφαγές» και «η κλιμάκωση της βίας» στη Συρία, αλλά και για να προωθηθεί μια «πολιτική λύση». «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για μία πολιτική διευθέτηση, αλλά αυτό θα συμβεί μόνον εάν ο (Συριακός Εθνικός) Συνασπισμός μπορέσει να εμφανιστεί ως μια εναλλακτική λύση με την αναγκαία ισχύ, ιδίως σε ό,τι αφορά το στρατό του», ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ μετά από συνάντηση που είχε με τον ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Τζάρμπα.
 
«Θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό εάν η διεθνής κοινότητα μπορέσει να σταματήσει προσωρινά αυτή την κλιμάκωση της βίας, της οποίας η επίθεση με χημικά όπλα είναι απλώς ένα παράδειγμα», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε εξάλλου εκ νέου ότι το Παρίσι θα προσφέρει «την πολιτική του υποστήριξη, αλλά και ανθρωπιστική και υλική βοήθεια» στη συριακή αντιπολίτευση.
 
Στις δηλώσεις του την Πέμπτη ο Ολάντ δεν αναφέρθηκε σε μια αύξηση της «στρατιωτικής υποστήριξης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», όπως είχε κάνει την Τρίτη. Για τη Συρία ο Φρανσουά Ολάντ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συμφώνησαν πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη και εξέφρασαν την ελπίδα τους «ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η αποστολή έρευνας του ΟΗΕ και ότι θα υποβληθεί άμεσα μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε αυτό να μπορέσει να αναλάβει τις ευθύνες του όσον αφορά αυτό το ειδεχθές έγκλημα».
 
Άσαντ: Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της
 
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης δεχθεί. «Οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση», τόνισε ο Άσαντ σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.
 
«Η Συρία, με τον λαό της που αντιστέκεται και τον γενναίο στρατό της, είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και από τις δυτικές χώρες προκειμένου να υπηρετηθούν τα σχέδιά τους, τα οποία είναι η διαίρεση της περιοχής, ο κατακερματισμός της και η υποταγή των λαών της. Ο λαός είναι ο εγγυητής της νίκης και αυτό είναι που συμβαίνει στην Συρία», κατέληξε.