Με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υποδέχθηκαν χιλιάδες τούρκοι πολίτες το Mavi Marmara, το πλοίο που συμμετείχε στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το Μάιο και δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα άτομα. Το Mavi Marmara έφτασε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μία ημέρα μετά την πολλοστή απαίτηση της Τουρκίας να απολογηθεί το Ισραήλ για την επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε εννέα τούρκους ακτιβιστές.

Ads

Ακτιβιστές κρατούσαν παλαιστινιακές και τουρκικές σημαίες και φώναζαν «Κάτω το Ισραήλ». Εκατοντάδες μπαλόνια πέταξαν στον ουρανό την ώρα που το πλοίο έφτανε στο λιμάνι Σαραϊμπούρνου στην Κωνσταντινούπολη. Στην τελετή της Κυριακής τιμήθηκε και η μνήμη των εννέα νεκρών.

«Υποσχόμαστε ότι θα πάμε ξανά και ξανά στη Γάζα, μέχρι η Γάζα και η Παλαιστίνη να απελευθερωθούν» είπε ο Σουηδο-ισραηλινός ακτιβιστής Ντρορ Ελιμελέχ Φέιλερ. Η επιχείρηση στην οποία θα μετάσχουν 50 πλοία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαίου του νέου έτους, στην επέτειο του ενός χρόνου από την ισραηλινή επιδρομή.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή επίθεση τον Μάιο προκάλεσε έντονη διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που μέχρι στιγμής δεν έχει επιλυθεί λόγω της άρνησης του Ισραήλ να απολογηθεί με το αιτιολογικό ότι οι κομάντος του αντέδρασαν αμυνόμενοι.

Ads

Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμετ Νταβούτογλου δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά για να γίνει αυτό το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για τους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν κατά το περιστατικό.

«Αμετανόητο» το Ισραήλ

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη στην Τουρκία» δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. «Δεν θα υπάρξει συγγνώμη. Αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας για υποστήριξη της τρομοκρατίας», τόνισε ο Λίμπερμαν. «Πιστεύω ότι το θέμα της συγγνώμης αγγίζει τα όρια της θρασύτητας ή τα ξεπερνάει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν μη τι άλλο εμείς περιμένουμε μια συγγνώμη από την τουρκική κυβέρνηση κι όχι το αντίστροφο».

«Δεν θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη, αλλά να εκφράσουμε τη λύπη μας προς την Τουρκία» δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξης προς το ισραηλινό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «10».

«Δεν θέλουμε οι στρατιώτες μας να παραπέμπονται ενώπιον διεθνών δικαστηρίων. Οι στρατιώτες μας ενήργησαν σύμφωνα με τους κανόνες» πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια συγνώμη θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της ευθύνης από την πλευρά τους.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Λίμπερμαν, τόνισε: «στον κυβερνητικό συνασπισμό μου, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά ο πρωθυπουργός εκφράζει τη φωνή της κυβέρνησης».

Στην ίδια συνέντευξη ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο και για «ενδιάμεση συμφωνία» με την Παλαιστινιακή Αρχή, ελλείψει μιας «συνολικής συμφωνίας που να μην αφορά το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και τελική λύση στο προσφυγικό ζήτημα».

«Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο μίας ‘ενδιάμεσης’ συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή» τόνισε ο κ. Νετανιάχου. «Αν φθάσουμε σε ένα αδιέξοδο, αναφορικά με την Ιερουσαλήμ και τους πρόσφυγες, τότε πιθανώς η έκβαση να είναι μία ‘ενδιάμεση συμφωνία”, με την Παλαιστινιακή Αρχή» ανέφερε.

«Αν οι Παλαιστίνιοι αποδεχθούν ένα αποστρατιωτικοποιημένο κράτος και απεμπολήσουν το δικαίωμα των προσφύγων να επανέλθουν (στο Ισραήλ), τότε θα φθάσω στα άκρα τη συμφωνία και πιστεύω ο λαός θα με ακολουθήσει» κατέληξε.

Το Mavi Marmara θα παραμείνει μια βδομάδα στην Κωνσταντινούπολη

Πάντως το πλοίο, Mavi Marmara, θα παραμείνει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης Σαραϊμπουρνού για μια εβδομάδα κατά την οποία θα μπορούν να το επισκέπτονται πολίτες που θα τους ξεναγούν ακτιβιστές που μετείχαν στην περυσινή προσπάθεια μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα.