Σε επικοινωνιακή εκστρατεία επιδίδεται από σήμερα ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα μιας επέμβασης στη Συρία. Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης στο Κογκρέσο ετοιμάζει για σήμερα, Δευτέρα, ένα μπαράζ έξι συνεντεύξεων σε μεγάλα αμερικανικά δίκτυα προκειμένου να πείσει τους επιφυλακτικούς γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και την αμερικανική κοινή γνώμη. Μάλιστα αύριο Τρίτη θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Ads

 
Οι πρώτες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για πλήγμα στη Συρία αναμένονται ήδη την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Γερουσίας. Στη Βουλή, χρειάζεται πλειοψηφία 217 ψήφων για να περάσει ή να καταψηφιστεί το ψήφισμα – το οποίο ακόμη δεν έχει καταρτιστεί για το δεύτερο Σώμα του Κογκρέσου.
 
Σε βουλή και Γερουσία έχει διαμορφωθεί μια ετερόκλητη ομάδα αντιτιθέμενων, στην οποία συνυπάρχουν ακραίοι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί εναντίον του πολέμου. Αν και ουσιαστικά δεν αμφισβητείται ότι το συριακό καθεστώς έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, η σκοπιμότητα πλήγματος στις δυνάμεις της Δαμασκού δημιουργεί ανησυχίες.
 
Η κυβέρνηση «έχει μπερδέψει το ζήτημα της Συρίας» είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής – Ρεπουμπλικανός μεν ο ίδιος, αλλά αρχικά υποστηρικτής του πλήγματος στη Συρία. «Πλέον, έχω κι εγώ ο ίδιος επιφυλάξεις» σημείωσε.
 
Μάλιστα στο πλαίσιο της επιδίωξης του Λευκού Οίκου να πεισθεί το Κογκρέσο για την περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου δεκατρία βίντεο που δείχνουν δεκάδες θύματα των χημικών επιθέσεων, οι οποίες σημειώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού, στην πλειονότητά τους παιδιά.
 
Όλα αυτά ενώ δημοσίευμα της Los Angeles Times υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.
 
Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος κάνοντας τη δική τους επικοινωνιακή εκστρατεία προειδοποιεί σε αμερικανικό κανάλι πως θα υπάρξει απάντηση από τους συμμάχους του.
 
Σε συνέντευξή του στο CBS – την πρώτη εδώ και χρόνια σε αμερικανικό μέσο – ο Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον πως ψευδώς ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στοιχεία για χρήση του χημικού οπλοστασίου από τη Δαμασκό.
 
Το «μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό» που θέλησε να στείλει ο Άσαντ, όπως είπε ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη Τσάρλι Ρόουζ, ήταν «ότι δεν ήταν καλή εμπειρία για αυτούς να εμπλακούν σε πολέμους και συγκρούσεις και ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά και δεν θα έπρεπε να εμπλακούν» εκ νέου.