Το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, αναφέρει την Κυριακή δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times. Στο μεταξύ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, δήλωσε ότι οι  ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να στραφούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ψήφισμα για τη Συρία, μετά την παράδοση της έκθεσης των επιθεωρητών του Οργανισμού.

Ads

Διαβάστε επίσης
Άσαντ: Αντίποινα από συμμάχους της Συρίας αν επιτεθούν οι ΗΠΑ

Το σχέδιο προβλέπει ένα πρώτο κύμα επιθέσεων τριών ημερών, το οποίο θα ακολουθηθεί και από δεύτερο κύμα στους στόχους που δεν επλήγησαν.

Σύμφωνα με την Los Angeles Times, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.

Ads

Μάλιστα, δύο  αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει «πολύ περισσότερους» από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων. «Θα χρειαστούν αρκετές ομοβροντίες, αλλά και εκτίμηση της κατάστασης μετά από κάθε μία επιχείρηση για να δούμε πού βρισκόμαστε. Αλλά όλα αυτά εντός 72 ωρών» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους. Το αεροπλανοφόρο Nimitz με τη συνοδεία του, ένα καταδρομικό και δυο αντιτορπιλικά, τα οποία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ κατά της Συρίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ίσως έκαναν χρήση χημικών όπλων στην επίθεση κοντά στη Δαμασκό, χωρίς την προσωπική άδεια του προέδρου Μπασάρ αλ-‘Ασαντ.

Εν τω μεταξύ, κορυφώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο συριακό ζήτημα.  Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, εκτίμησε ότι οι χώρες που είναι υπέρ της επέμβασης «κινούνται σε διψήφιο αριθμό».

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιδίωξης του Λευκού Οίκου να πεισθεί το Κογκρέσο για την περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου δεκατρία βίντεο που δείχνουν δεκάδες θύματα των χημικών επιθέσεων, οι οποίες σημειώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Ιράν: Μια επίθεση κατά της Συρίας θα ήταν παράνομη

Ενδεχόμενη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας θα ήταν «παράνομη» δήλωσε την Κυριακή ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ επικαλούμενος το χάρτη του ΟΗΕ.

«Δε γνωρίζω γιατί αυτοί που υποστηρίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι δεν καταλαβαίνουν ότι οι πολιτισμένες χώρες, εδώ και 65 χρόνια, έχουν αποσύρει τις επιλογές από το τραπέζι απορρίπτοντας την προσφυγή στη βία» σύμφωνα με το χάρτη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Βαγδάτη.

«Πώς μπορούν να χαρακτηρίζονται πολιτισμένα κράτη όταν συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι; Όλες οι επιλογές έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Ζαρίφ.

«Οι ΗΠΑ περιφρονούν το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο ιρανός υπουργός.