Στο πλαίσιο της επιδίωξης του Λευκού Οίκου να πεισθεί το Κογκρέσο για την περιορισμένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, δόθηκαν στη δημοσιότητα από επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου δεκατρία βίντεο που δείχνουν δεκάδες θύματα των χημικών επιθέσεων, οι οποίες σημειώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού, στην πλειονότητά τους παιδιά.
 

Ads

Διαβάστε επίσης: 
Bild: Χρήση χημικών χωρίς έγκριση Άσαντ
Χέιγκ: Η αδράνεια έχει μεγαλύτερους κινδύνους από τη δράση

Τα βίντεο δείχνουν σκηνές τρόμου, όπως παιδιά που υποφέρουν από σπασμούς, άνδρες να βγάζουν αφρούς από το στόμα και δεκάδες πτώματα να κείτονται στους δρόμους.

*Το βίντεο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες.

Τα βίντεο παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο Ομπάμα σε μια επιλεγμένη ομάδα γερουσιαστών ως πειστήρια για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ads

Σκηνές από το οπτικό υλικό δημοσιοποιήθηκαν αρχικά από το CNN και αργότερα αναρτήθηκαν στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.

Όπως σχολίασε στο CNN ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μπιλ Ρίτσαρντσον, το οπτικό υλικό θα μπορούσε να έχει κρίσιμη σημασία στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να πείσει το Κογκρέσο και το αμερικανικό κοινό ότι υπάρχει ανάγκη στρατιωτικής παρέμβασης.

Το CNN επισημαίνει ωστόσο ότι τα βίντεο δεν αποδεικνύουν ποια πλευρά εξαπέλυσε την επίθεση.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ξεκινήσει την «εκστρατεία» για να πείσει το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία με διάγγελμα, αλλά και συνεντεύξεις. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος θα παραχωρήσει συνεντεύξεις τη Δευτέρα σε έξι παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίες θα προβληθούν στη βραδινή ειδησεογραφική ζώνη των σταθμών. Την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Στο μεταξύ κορυφώνονται οι διπλωματικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο συριακό ζήτημα.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, εκτίμησε ότι οι χώρες που είναι υπέρ της επέμβασης «κινούνται σε διψήφιο αριθμό», ενώ στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης κάλεσαν την Ουάσινγκτον να περιμένει την έκθεση της αποστολής πραγματογνωμοσύνης. Ωστόσο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ διεμήνυσε το Σάββατο πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν πήρε καμία απόφαση να περιμένει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την χρήση χημικών όπλων τον Αύγουστο και διατηρεί το δικαίωμα όλων των δυνατών επιλογών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό αναφέροντας πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.

Πάντως, ο Κέρι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γάλλο ομόλογό του, τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα να παραμείνουμε σιωπηλοί» μπροστά στα όσα συμβαίνουν στη Συρία.

«Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια στιγμή που θυμίζει Μόναχο» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην πολιτική του «appeasment» στην οποία κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το 1930, αποτυγχάνοντας να σταματήσουν την επέλαση του Χίτλερ.