Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα,  στοχεύοντας πολυκατοικίες και δημόσιες εγκαταστάσεις σε όλη την πόλη με αεροσκάφη F-16 και drones.

Ads

Περίπου 110.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, σύμφωνα με την UNRWA ( η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες), από τότε που το Ισραήλ άρχισε να προελαύνει προς τα ανατολικά της Ράφα και να εντείνει τις επιθέσεις στην πόλη τη Δευτέρα.

Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τον ισραηλινό στρατό έχει κλείσει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα τις τελευταίες τρεις ημέρες, «παραλύοντας εντελώς τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» καθώς ο λιμός εξαπλώνεται, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε επίσης την επίθεση εναντίον του κτιρίου της UNRWA στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ads

«Οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στο X.

«Είναι ευθύνη του Ισραήλ να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες «αναντικατάστατη σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα και την περιοχή».

Θέμα ημερών η ολοκληρωτική κατάρρευση των νοσοκομείων

Ο Δρ Saleh al-Hams, διευθυντής νοσηλευτικής στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας στο νότιο τμήμα της Χαν Γιουνίς, δήλωσε στο Al Jazeera για ότι ο ιατρικός τομέας στον θύλακα «εξαντλείται».

«Τα λίγα νοσοκομεία που λειτουργούν μερικώς γύρω από τη Ράφα είναι εντελώς υπερφορτωμένα. Τα λίγα λειτουργικά νοσοκομεία της Γάζας θα μπορούσαν να τεθούν εκτός λειτουργίας εντός ημερών λόγω της έλλειψης καυσίμων, με τα οποία λειτουργούν όλες οι γεννήτριες τους.

»Η διακοπή λειτουργίας των νοσοκομείων θα σήμαινε ότι εκατοντάδες ασθενείς που λαμβάνουν εντατική θεραπεία ή αναπνευστική βοήθεια που σώζει ζωές θα αποκόπτονταν.

»Τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο επειδή ο κύριος δρόμος που το συνδέει με τη Ράφα είναι αποκλεισμένος λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Συγκαλείται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει αργότερα σήμερα Παρασκευή, επί ενός ψηφίσματος που συνέταξε η Αραβική Ομάδα και το οποίο θα παρέχει νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και θα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημά της να γίνει το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Η απόφαση αυτή έρχεται τρεις εβδομάδες μετά το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου που υποστηρίχθηκε ευρέως και θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να προτείνει την εισδοχή των μελλοντικών μελών του παγκόσμιου οργανισμού στη Γενική Συνέλευση για τελική έγκριση.

Η Παλαιστίνη είναι κράτος παρατηρητής μη μέλος του ΟΗΕ από το 2012.

«Ήμασταν πολύ σαφείς από την αρχή ότι υπάρχει μια διαδικασία για την απόκτηση της πλήρους ιδιότητας μέλους στα Ηνωμένα Έθνη και αυτή η προσπάθεια ορισμένων αραβικών χωρών και των Παλαιστινίων είναι να προσπαθήσουν να την παρακάμψουν», δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

«Από την αρχή είπαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πλήρης ένταξη των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη είναι να γίνει αυτό μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Αυτή παραμένει η θέση μας».

Αλλά σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών δεν υπάρχουν βέτο και το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία.