Η πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στην Ράφα ξεκίνησε, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές αναφορές. Σφοδρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα ισραηλινά στρατεύματα και τανκς να εισβάλλουν όλο και πιο βαθιά στην  πόλη, ενώ μαχητές της Χαμάς αμύνονται εκτοξεύοντας ρουκέτες και όλμους και πυροδοτώντας εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση.

Ads

Υπολογίζεται ότι 80.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα και χιλιάδες άλλοι προσπαθούν να φύγουν καθώς η χερσαία εισβολή του Ισραήλ κλιμακώνεται. Πάνω από 1 εκατ πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην πόλη.

Η κατάληψη από τον ισραηλινό στρατό του συνοριακού περάσματος της Ράφα έχει κλείσει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα τις τελευταίες τρεις ημέρες, «παραλύοντας εντελώς τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» καθώς ο λιμός εξαπλώνεται, λέει ο ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έχει όλα τα όπλα που χρειάζεται για την χερσαία εισβολή του στη Ράφα, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα προμηθεύσει όπλα, στην περίπτωση μιας πλήρους κλίμακας επίθεση στην πόλη.

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

«Συχνά είχαμε τις συμφωνίες μας, αλλά είχαμε και τις διαφωνίες μας. Καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε  τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Νετανιάχου μίλησε επίσης για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση του Ισραήλ να υπάρξει «κάποιου είδους πολιτική κυβέρνηση στη Γάζα, ενδεχομένως με τη βοήθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων που θέλουν σταθερότητα».