Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές που προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι μπορούν να λάβουν μέρος ως ουδέτεροι χωρίς σημαίες, εμβλήματα ή ύμνους στη διοργάνωση, ανακοίνωσε την Παρασκευή (8/12) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ads

Όσοι αθλητές έχουν ουδέτερο καθεστώς πρέπει να αγωνίζονται χωρίς την εθνική τους ταυτότητα, δηλαδή χωρίς την σημαία, τον ύμνο ή τα χρώματα της χώρας τους. Οι γαλάζιες στολές έχουν επιβληθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής.

Τον Μάρτιο η ΔΟΕ εξέδωσε μια πρώτη σειρά συστάσεων προς τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες για να επιτρέψουν στους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν και έκτοτε το έχουν κάνει στις περισσότερες διοργανώσεις.

Η Ρωσία κατήγγειλε ως «μεροληπτικές» τις προϋποθέσεις που θέτει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, οι οποίες προβλέπουν ότι θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Ads

«Οι προϋποθέσεις εισάγουν διακρίσεις και έρχονται σε αντίθεση με τις αθλητικές αρχές. Βλάπτουν τους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όχι τον ρωσικό αθλητισμό. Αυτή η προσέγγιση είναι απολύτως απαράδεκτη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Όλεγκ Ματίτσιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αθλητές και αξιωματούχοι από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζελένσκι, έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τη ΔΟΕ να αποκλείσει εντελώς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν στους Αγώνες του Παρισιού ως ουδέτεροι και προέτρεψε τους εταίρους να την καταδικάσουν.

«Μια τέτοια απόφαση υπονομεύει τις Ολυμπιακές αρχές», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα την Παρασκευή στο X, πρώην Twitter.