Κατεστραμμένα νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια, έλλειψη τροφής, υγιεινής και ασφάλειας: οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται και σήμερα στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου κατέφυγαν τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι για να σωθούν.

Ads

Οι βομβαρδισμοί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συνεχίζονται επίσης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός άρχισε τη χερσαία εισβολή στα τέλη Οκτωβρίου.

«Όλη η συνοικία είναι κατεστραμμένη, δεν ξέρω πού θα γυρίσει ο κόσμος. Πού θα ζήσουμε;», έλεγε χθες κάτοικος στην Τζαμπάλια (βόρεια), έπειτα από ισραηλινή επιδρομή.

«Βλέπετε όλη αυτή την καταστροφή, αλλά εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι. Δεν φύγαμε, προς τον νότο ή οπουδήποτε αλλού, παραμένουμε στην ας Σίκα (συνοικία στην Τζαμπάλια), εδώ όπου βρίσκονται τα σπίτια μας», συμπλήρωσε.

Ads

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι οι οικογένειες των αμάχων επιβιώνουν με τα ελάχιστα, ενώ οι μισοί από τους εκτοπισμένους περνούν αρκετές ημέρες χωρίς καθόλου τροφή.

Οι ασθένειες είναι σε έξαρση, καθώς εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ έχουν καταρρεύσει τα συστήματα περίθαλψης και υδροδότησης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 180.000 άνθρωποι πάσχουν από αναπνευστικές λοιμώξεις, ενώ έχουν καταγραφεί 136.400 περιπτώσεις διάρροιας και 55.400 περιστατικά με ψείρες και ψώρας ανάμεσα σε άλλα.

Έκθεση της Unicef καταγράφει ότι το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών σιτίζεται ελάχιστα καθημερινά, κυρίως με γάλα και ψωμί, ενώ το 25% από τις έγκυες τρώνε μόνο μια μερίδα φαγητό την ημέρα.

Ένας στους τέσσερις κατοίκους παρουσιάζει συμπτώματα λιμού, καθώς το ισραηλινό σφυροκόπημα έχει κάνει απαγορευτική την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στη Γάζα, Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Λωρίδα της Γάζας «γίνεται μη κατοικήσιμη».

«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα πιο υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας. Η απειλή για την ύπαρξή τους είναι καθημερινή ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί» σύμφωνα με τον Γκρίφιθς.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες έχουν δημιουργήσει πλέον «κύκλο θανάτου» που «απειλεί πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά» στον θύλακο, πάμφτωχο ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από μια δεκαπενταετία.