Συνεχίζεται ο ανελέητος ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας, όπου από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 22.600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 57.910 έχουν τραυματιστεί, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 7.000 βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ads

Μαζικοί βομβαρδισμοί σημειώνονται στην κεντρική Γάζα, καθώς ο ισραηλινός στρατός και τα τεθωρακισμένα οχήματά του εισβάλλουν βαθύτερα στην περιοχή όπου σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ, ο οποίος έχει αποτελέσει στο παρελθόν στόχος με δεκάδες αμάχους θύματα. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται εκεί επειδή δεν έχουν πού αλλού να πάνε ή επειδή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλέστερο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 5/1, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και κατέστρεψε μια γέφυρα που συνδέει την πόλη της Γάζας με το κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα και συγκεκριμένα, τον παραλιακό ανθρωπιστικό διάδρομο που το Ισραήλ σήμανε ως ασφαλή και διέταξε τους αμάχους να κινηθούν μέσω αυτού, ώστε να απομακρυνθούν προς τη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, άμαχοι πυροβολήθηκαν και στον ανθρωπιστικό διάδρομο αλ-Ρασίντ, που επίσης χρησιμοποιείται για μετακίνηση στη νότια Γάζα κατόπιν υπόδειξης του ισραηλινού στρατού.

Ads

Εσωτερικοί πρόσφυγες το 90% των Παλαιστινίων

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), το 90% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας -περισσότεροι από 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι- έχουν αναγκαστεί σε εκτοπισμό εντός του θύλακα.

H Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) με ανακοίνωσή της δηλώνει «συγκλονισμένη» από τους συνεχιζόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του νοσοκομείου Ελ-Αμάλ και της έδρας της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) στη Χαν Γιουνίς.

«Αυτά τα πλήγματα έχουν οδηγήσει στην απώλεια αθώων αμάχων, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους πέντε ημερών, και στον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων που έβρισκαν καταφύγιο στο νοσοκομείο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το νοσοκομείο Ελ-Αμάλ, ένα από τα ελάχιστα που εξακολουθούν να λειτουργούν στο νότο, φέρει το έμβλημα της Ερυθράς Ημισελήνου. Μαζί με τα εμβλήματα του Ερυθρού Σταυρού και του Ερυθρού Κρυστάλλου, τα σήματα αυτά «συμβολίζουν την ουδέτερη και ανεξάρτητη ανθρωπιστική βοήθεια ανά πάσα στιγμή και εγγυώνται προστασία σε περιόδους συγκρούσεων και καταστροφών σε όλο τον κόσμο», τονίζεται.

Περιοδεία Μπλίνκεν υπό το φόβο ευρύτερης ανάφλεξης

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή 5/1, διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Εκτός από τις συγκεκριμένες προτεραιότητες για τη Γάζα –συμπεριλαμβανομένων της πίεσης για σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, της στροφής προς λιγότερο εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και μιας συντονισμένης προσπάθειας για τον περιορισμό της βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από Εβραίους εποίκους–, ο Μπλίνκεν αναμένεται να ζητήσει περιφερειακή βοήθεια για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ και οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες της Υεμένης Χούθι, διατηρούσαν τον φόβο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, Σαλέχ Αλ Αρούρι, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και οι δύο διαδοχικές εκρήξεις στο Ιράν που σκότωσαν τουλάχιστον 84 άτομα εντείνουν τις ανησυχίες για μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή που θα μπορούσε να «συμπαρασύρει» τις ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να κάνει εννέα στάσεις, μεταξύ άλλων στο Ισραήλ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός» να εξαπλωθεί η σύγκρουση πέρα από τη Γάζα και ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να πείσει τους συμμάχους και άλλους στην περιοχή να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Ο κίνδυνος είναι πραγματικός, η ανησυχία είναι μεγάλη», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους κατά την τακτική ενημέρωση την Πέμπτη.

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ισραηλινού στρατού – Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε νέα πλήγματα εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σήμερα, σύμφωνα με την Jerusalem Post. Μαχητικά αεροσκάφη με την αεροπορία της χώρας επιτέθηκαν στις περιοχές Eita al-Sha’ab και Majdal Zon στο λιβανέζικο έδαφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση κατέστρεψε τμήματα της υποδομής της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού χώρου όπου βρίσκονταν οι μαχητές της οργάνωσης.

Σε έκθεσή του που δημοσίευσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε ότι λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί 76.018 άνθρωποι, κυρίως στον νότιο Λίβανο.

Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι σχεδόν το 81% των εκτοπισμένων έχει βρει καταφύγιο σε συγγενικά σπίτια. Μόνο το 2% κατέφυγε στα 14 καταφύγια που υπάρχουν στον νότιο Λίβανο, κυρίως στην Τύρο (νότια) και στην επαρχία Χασμπάγια (νοτιοανατολικά). Οι υπόλοιποι εκτοπισμένοι έχουν ενοικιάσει διαμερίσματα ή έχουν εγκατασταθεί σε δευτερεύουσες κατοικίες τους, σε περιοχές πιο μακριά από τα σύνορα.