Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πουν «ναι» την Πέμπτη στα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στην Ιταλία για το υπερβολικό χρέος της.

Ads

Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν αυτή την εβδομάδα παρά το ενδεχόμενο ότι η Ρώμη μπορεί να τροποποιήσει τους στόχους για το έλλειμμα την επόμενη χρονιά, προς την κατεύθυνση που ζητάει η ΕΕ.

Ωστόσο, σε μια ένδειξη συμφιλιωτικής διάθεσης, η απόφαση για την επίσημη έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών μπορεί να παραταθεί ως τον Φεβρουάριο, σημείωσε  αξιωματούχος και έγγραφο που επικαλείται το Reuters. 

H επίσημη στήριξη από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα επιτρέψει στην Κομισιόν να προτείνει την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων. Μέχρι τώρα, έχουν επιβληθεί πειθαρχικά μέτρα μόνο για το έλλειμμα και όχι για το χρέος. Κανένα κράτος δεν έχει δεχθεί πρόστιμο. 

Ads

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Ιταλός αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι τόνισε την Τρίτη ότι θέλει να αποφύγει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019, προσθέτοντας πως ελπίζει οι Βρυξέλλες να είναι ανοιχτές στη συζήτηση των επεκτατικών δημοσιονομικών σχεδίων της ιταλικής κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι σοβαρός και έχει σαν στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη.