Την συνάντηση του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, στην Άγκυρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, στο CNN.

Ads

Πρώτη για τη συνάντηση αυτή έγραψε η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να «επικοινωνήσουν με τη Ρωσία για τη διαχείριση των κινδύνων» και να συζητήσουν τις περιπτώσεις «άδικα κρατούμενων πολιτών των ΗΠΑ».

«Έχουμε κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου, ειδικά των πυρηνικών και των κινδύνων για τη στρατηγική σταθερότητα», είπε ο εκπρόσωπος. «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπιλ Μπερνς βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον ομόλογό του των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Ads

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν ήταν επίσης σε επαφή με τους Ρώσους ομολόγους του για να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Μπερνς «δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις».

«Δεν συζητά την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταφέρει μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη στρατηγική σταθερότητα. Θα θέσει επίσης τις υποθέσεις των αδίκως κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται, ότι η εν λόγω συνάντηση φούντωσε τις φήμες περί «μυστικών διαπραγματεύσεων» όλων των εμπλεκομένων στον πόλεμο στην Ουκρανία, για επίλυση της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ουκρανία για τη συνάντηση πριν από το ταξίδι του Μπερνς.

«Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε τον Μπερνς πολλές φορές τον περασμένο χρόνο για συνομιλίες με τους Ρώσους, χρησιμοποιώντας τον βετεράνο διπλωμάτη και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία ως βασικό ενδιάμεσο καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας συνέχισαν να επιδεινώνονται.

Ο Μπερνς στάλθηκε στη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, για να προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για τις συνέπειες μιας εισβολής.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ναρίσκιν σχετικά με Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των Brittney Griner και Paul Whelan.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αποτελούν επίσης μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα, εν μέσω απειλών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.

«Σε περίπτωση απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και για την υπεράσπιση της Ρωσίας και του λαού μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα οπλικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε ο Πούτιν σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου μίλησαν επίσης τηλεφωνικά στα τέλη του περασμένου μήνα για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς οι πληροφορίες έλεγαν – πάντα σύμφωνα με το CNN – ότι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν συζητήσει πώς και υπό ποιες συνθήκες η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τακτικό πυρηνικό όπλο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.