Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα, με την παλαιστινιακή οργάνωση να ανακοινώνει πως οι εκπρόσωποί της αποχώρησαν από το Κάιρο.

Ads

Στην ανακοίνωσή της η Χαμάς σημειώνει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη της συνοριακής διέλευσης είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των διπλωματών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται η «δέσμευση και προσήλωση» της οργάνωσης στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

«Πυρά» Νετανιάχου κατά Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει για πρώτη φορά την Τετάρτη ότι θα σταματήσει μέρος των αποστολών αμερικανικών όπλων προς το Ισραήλ – τα οποία, όπως αναγνώρισε, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα – εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατάξει μια μεγάλη εισβολή στην πόλη της Ράφα.

Ads

Απαντώντας εμμέσως ο Νετανιάχου δημοσίευσε ένα βίντεο από ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για την επέτειο του Ολοκαυτώματος.

Στην ομιλία, ο ίδιος σημείωνε: «Καμία πίεση … δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους.

«Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει” ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας», κατέληγε ο Νετανιάχου.