Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγή.

Ads

Προς συμβιβασμό;

Οι πληροφορίες του  δημοσιεύματος δεν έχουν επιβεβαιωθεί, επισήμως, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά για το περιεχόμενο της συνάντησης, ωστόσο, ακριβώς αυτό το γεγονός συνδέεται με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πόλη της Χερσώνας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, για να οδηγήσει σε εκτιμήσεις ότι Ρωσία και Ουκρανία πιθανόν να βρίσκονται κοντά σε έναν «συμβιβασμό».

Συγκεκριμένα ο Ζελένσκι δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, για ειρήνη σε όλη την χώρα». Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν όσα ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν καλέσει το Κίεβο, αφού καταλάβουν την Χερσώνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ads

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στην ρωσική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, ενώ την αμερικανική πλευρά εκπροσωπεί ο διευθυντής της CIA, William Burns, σύμφωνα με την Kommersant.

Ακόμη μία ένδειξη προς αυτήν την εκτίμηση είναι και το ότι οι Ρώσοι αποχώρησαν συντεταγμένα και δίχως εμπόδια από την Χερσώνα, χωρίς καν πραγματική μάχη με τον ουκρανικό στρατό, περνώντας στην απένταντι όχθη του Δνείπερου, ο οποίος συνιστά και το άτυπο φυσικό «σύνορο» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίζει το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε», είπε ο γγ της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

Ωστόσο, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία της ρωσικής εφημερίδας για τη συνάντηση στην Άγκυρα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συναντώνται σήμερα στην Άγκυρα.

Το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων NEXTA με έδρα τη Λευκορωσία, μετέδωσε, επίσης, ότι στην Άγκυρα διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας και ΗΠΑ, αναπαράγοντας το δημοσίευμα της Kommersant.

Στο NEXTA έδωσε απάντηση ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει αυτή την πληροφορία.

Από τουρκικής πλευράς, οι συνομιλίες δεν επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές για συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας στην Τουρκία, αλλά είπε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με ορισμένες χώρες κατά της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης που σκότωσε έξι ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μια εβδομάδα, η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι ο κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν συμμετείχε τους τελευταίους μήνες σε εμπιστευτικές συνομιλίες με κορυφαίους βοηθούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να μειώσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την Ουκρανία και να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα ανέφερε η WSJ.