Παρά τις ολοήμερες προσπάθειες στην πόλη Σάλεκχαρντ, η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Λιουντμίλα και ο δικηγόρος της, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πού βρίσκεται η σορός του.

Ads

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμίς, η Επιτροπή Ερευνών τους είπε ότι «οι αρχές θα παραδώσουν τη σορό στους συγγενείς όταν η έρευνα ολοκληρωθεί».

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ναβάλνι χτυπήθηκε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» και ότι οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του θανάτου του θα συνεχιστούν, με δεύτερη νεκροψία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Euronews.

O Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Βρετανία η κυβέρνηση κάλεσε διπλωμάτες ρωσικής πρεσβείας για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται πλήρως υπεύθυνες. Το Λονδίνο ζήτησε «ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια «αξιόπιστη» έρευνα.