Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι επιβεβαιώθηκε από τους εκπροσώπους του, με τους ηγέτες της Δύσης να καταδεικνύουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως υπεύθυνο.

Ads

Με τις ρωσικές αρχές να έχουν δώσει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, η Δύση ζητεί διαφανή και αξιόπιστη έρευνα, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Βρετανία η κυβέρνηση κάλεσε διπλωμάτες ρωσικής πρεσβείας χθες το βράδυ, για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται πλήρως υπεύθυνες. Το Λονδίνο ζήτησε «ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα», ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια «αξιόπιστη» έρευνα.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα, Σάββατο 17/2, ότι «είναι απαράδεκτο για τη Βρετανία να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις» της, μεταδίδει το Reuters. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν «συνέπειες» για τον θάνατο του Ναβάλνι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Ο αναστοχασμός εν μία νυκτί σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο απίστευτα γενναίος άνθρωπος ήταν αυτός. Η ζωή του αποκάλυψε τόσα πολλά για την αληθινή φύση του φρικτού καθεστώτος του Πούτιν. Και ο θάνατός του το αποκάλυψε ξανά» δήλωσε ο Κάμερον.

Ads

«Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Όταν συμβαίνουν τέτοια τρομακτικά εγκλήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό που κάνουμε είναι να εξετάζουμε αν υπάρχουν μεμονωμένα άτομα που είναι υπεύθυνα και αν υπάρχουν μεμονωμένα μέτρα και δράσεις που μπορούμε να λάβουμε. Δεν τα ανακοινώνουμε εκ των προτέρων, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα. Αλλά αυτό είναι που θα εξετάσουμε» σημείωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

https://www.youtube.com/watch?v=i-OHPWdNgao&ab_channel=TheIndependent

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε» λέει η εκπρόσωπός του

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε στη φυλακή στις 16 Φεβρουαρίου στις 2.17 μ.μ., δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, επικαλούμενη μήνυμα της μητέρας του Ναβάλνι και αμφισβητώντας την επίσημη εξήγηση της Ρωσίας ότι ο Ναβάλνι πέθανε μετά από πτώση στο σωφρονιστικό κατάστημα της Αρκτικής όπου κρατούνταν.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε. Απαιτούμε να παραδοθεί άμεσα η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι στην οικογένειά του», έγραψε η Γιάρμις στο Χ (πρώην Twitter).

Η οικογένειά του ζητά τη σορό του

H οικογένεια του Ναβάλνι απαιτεί να της παραδοθεί η σορός του 47χρονου σφοδρού επικριτή του Πούτιν. Η μητέρα του πήγε στη φυλακή όπου πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι, στην Αρκτική, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του.

Από τη φυλακή τους διαβεβαίωσαν ότι η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν στο μοναδικό νεκροτομείο της Σαλέχαρντ, της πόλης που βρίσκεται πιο κοντά στη σωφρονιστική αποικία. Όμως, όταν πήγε εκεί η Λουντμίλα Ναβάλναγια μαζί με τον δικηγόρο, βρήκαν κλειστό το νεκροτομείο. Ο δικηγόρος τηλεφώνησε στον αριθμό που ήταν αναρτημένος στην πόρτα. Του απάντησαν ότι ήταν ο έβδομος που καλούσε σήμερα και ότι «η σορός του Αλεξέι δεν ήταν στο νεκροτομείο».

Ο 47χρονος Ναβάλνι εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για «εξτρεμιστική δράση» σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό κύκλο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Κύμα διαδηλώσεων στη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Τουλάχιστον 212 άτομα συνελήφθησαν σε εκδηλώσεις στη Ρωσία την Παρασκευή και το Σάββατο στη μνήμη του Ναβάλνι, σύμφωνα με την ομάδα δικαιωμάτων OVD-Info – το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων και διαμαρτυρίας εδώ και 18 μήνες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων στη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 πολίτες συνελήφθησαν για διαδήλωση κατά της «μερικής κινητοποίησης» εφέδρων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι τουλάχιστον 212 άτομα σε 21 πόλεις σε όλη τη Ρωσία είχαν συλληφθεί σε αυθόρμητες συγκεντρώσεις και ολονυκτίες μέχρι το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με το Reuters.

Η αστυνομία είχε συλλάβει τουλάχιστον 109 άτομα στην Αγία Πετρούπολη και τουλάχιστον 39 στη Μόσχα, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Η ομάδα ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε όλη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη (15/2) σε ουκρανική πυραυλική επίθεση, μέχρι τη Βορκούτα, ένα φυλάκιο εξόρυξης στην Αρκτική.

https://www.youtube.com/watch?v=j1kgQrNWMbk&ab_channel=AssociatedPress