Σε διπλωματικό «πυρετό» βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής σωφρονιστικής υπηρεσίας ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, είναι νεκρός.

Ads

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Σύμφωνα με την ίδια, ο δικηγόρος του Ρώσου αντιφρονούντα ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, όπου κρατείτο ο 47χρονος Ναβάλνι εκτίοντας 19ετή ποινή κάθειρξης.

«Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει. Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα» δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βοηθός του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ. «Αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι» πρόσθεσε ο Βολκόφ.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί αξιόπιστη έρευνα για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, στη φυλακή. «Αν κάποιος πεθάνει υπό την επιτήρηση του κράτους, το τεκμήριο είναι ότι το κράτος είναι υπεύθυνο – μια ευθύνη που μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσω μιας αμερόληπτης, εμπεριστατωμένης και διαφανούς έρευνας που διεξάγεται από ανεξάρτητο φορέα. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή μιας τέτοιας αξιόπιστης έρευνας» δήλωσε η εκπρόσωπος Liz Throssell.

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανία

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «θα πρέπει να λογοδοτήσει» για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι το ρωσικό κράτος υπό τον Πούτιν «κατασκεύασε κατηγορίες […] τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια αποικία της Αρκτικής».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι «υπογραμμίζουν την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν».

«Πρώτα απ’ όλα, αν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, οι καρδιές μας συμπονούν τη σύζυγό του και την οικογένειά του. Πέρα από αυτό, ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή και η εμμονή και ο φόβος ενός ανθρώπου υπογραμμίζουν μόνο την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει οικοδομήσει ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη γι’ αυτό» σημείωσε ο Μπλίνκεν.

«Θα μιλήσουμε με τις πολλές άλλες χώρες που ανησυχούν για τον Αλεξέι Ναβάλνι, ειδικά αν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές» κατέληξε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατηγόρησε το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα, υπονοώντας μια ισχυρή αμερικανική απάντηση τις επόμενες ημέρες.

«Όποια ιστορία κι αν λένε, ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ρωσία είναι υπεύθυνη», δήλωσε η Χάρις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει περισσότερα να πει για την απάντησή της σύντομα. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την είδηση, αλλά αν είναι αληθινή, «αυτό θα είναι ένα ακόμη σημάδι της κτηνωδίας του Πούτιν».

https://www.youtube.com/watch?v=xX5H3i3izM4&ab_channel=AssociatedPress