Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, είναι νεκρός, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών.

Ads

Τον θάνατο του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, το περιφερειακό τμήμα της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς.

«Στις 16 Φεβρουαρίου στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3, ο κατάδικος A.A. Navalny αισθάνθηκε άσχημα μετά από έναν περίπατο, χάνοντας σχεδόν αμέσως τις αισθήσεις του. Αμέσως έφτασε το ιατρικό προσωπικό του ιδρύματος κα κλήθηκε ασθενοφόρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανάνηψης, τα οποία δεν έδωσαν θετικά αποτελέσματα. Οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατο του κατάδικου. Τα αίτια του θανάτου είναι υπό εξακρίβωση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ads

Ο 47χρονος Ναβάλνι, ένας από τους πιο ορατούς και επίμονους επικριτές του Πούτιν, κρατούνταν σε μια φυλακή περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε καταδικαστεί σε ποινή 19 ετών υπό «ειδικό καθεστώς». Σε ένα βίντεο από τη φυλακή τον Ιανουάριο, είχε εμφανιστεί λιπόσαρκος με ξυρισμένο το κεφάλι του.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με την αιτία θανάτου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε εξαφανιστεί από μια φυλακή στην περιοχή Βλαντίμιρ, όπου εξέτειε ποινή κάθειρξης 30 ετών με την κατηγορία του εξτρεμισμού και της απάτης, την οποία είχε αποκαλέσει «πολιτική τιμωρία» επειδή ηγήθηκε της αντικρεμλινικής αντιπολίτευσης της δεκαετίας του 2010. Δεν περίμενε να αποφυλακιστεί επί των ημερών του Πούτιν.

Δηλητηριάστηκε και φυλακίστηκε

Ο Ναβάλνι, οι οργανώσεις του οποίου έχουν απαγορευτεί ως «εξτρεμιστικές» στη Ρωσία, παραλίγο να πεθάνει τον Αύγουστο του 2020 όταν δέχθηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα Novichok στη Σιβηρία.

Όμως η ομάδα του τον μετέφερε αεροπορικώς στο Βερολίνο και ανάρρωσε σε διάστημα μηνών, ενώ επέστρεψε στη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου 2021 και τέθηκε άμεσα υπό κράτηση.

Οι υποστηρικτές του διοργάνωσαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία και η αστυνομία απάντησε με βία, συλλαμβάνοντας χιλιάδες άτομα για συμμετοχή στις μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις.

Παρόλο που ο ίδιος και η ομάδα του κατά της διαφθοράς απαγορεύτηκε να θέσουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, κατάφεραν να εξοργίσουν το Κρεμλίνο με μια εφαρμογή «έξυπνης ψηφοφορίας» που ενθάρρυνε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν υποψηφίους που είχαν πιθανότητες να νικήσουν το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν.