«Ανοικτή» φαίνεται να είναι σε μια «συζήτηση» για το θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, την οποία υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, Γερμανία και Γαλλία.

Ads

«Είναι μία συζήτηση στην οποία είμαστε ανοικτοί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο  επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, ο οποίος πρόσθεσε πως “είναι μία ερώτηση την οποία οφείλουμε να θέσουμε στον εαυτό μας γιατί έχει σχέση με το τέλος αυτής της πανδημίας” της Covid-19.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι υποστηρίζει την ιδέα μιας άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει “ενεργητικά” στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για αυτό τον σκοπό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα ότι είναι “έτοιμη να συζητήσει” μια άρση των πατεντών, ένα θέμα που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής των 27 στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Ads

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συμπαρατάσσεται με την κυβέρνηση Μπάιντεν και στηρίζει το διαμοιρασμό της πολύτιμης τεχνολογίας πίσω από τα εμβόλια για τον COVID-19. Ωστόσο, ο Μακρόν επιμένει επίσης ότι άμεση προτεραιότητα για τις πλουσιότερες χώρες πρέπει να αποτελεί το να δωρίσουν περισσότερες δόσεις στις φτωχές χώρες.

Μιλώντας κατά την επίσκεψή του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι υποστηρίζει «απολύτως» το άνοιγμα της πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορά στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Ο Μακρόν δήλωσε ότι «προφανώς» πρέπει να καταστήσουμε τα εμβόλια σε ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Πρόσθεσε πάντως πως ακόμα και εάν οι πατέντες αρθούν, οι φαρμακευτικές εταιρείες σε μέρη όπως η Αφρική δεν είναι προς το παρόν εξοπλισμένες για να φτιάξουν εμβόλια και ότι οι δωρεές δόσεων θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η Ε.Ε. ηγείται της προσπάθειας για δωρεά εμβολίων και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να να κάνουν το ίδιο.

Σημείωσε ότι «η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος σε όλο τον κόσμο» αφού έχει εξάγει 45 εκατομμύρια δόσεων και εξέφρασε την ελπίδα «οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και άλλοι να ακολουθήσουν». Πρόσθεσε τέλος ότι «βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μας επιτρέψει να εμβολιαστούμε».