Εμμένει η συριακή αντιπολίτευση στην απόφασή της να μποϊκοτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν προαναγγελθεί για την ερχόμενη εβδομάδα στο Σότσι. 

Ads

Όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης οι συνομιλίες διοργανώνονται από μια χώρα που είναι στενή σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ και πραγματικός στόχος είναι η επιβράδυνση της διαδικασίας από τον ΟΗΕ. 

Την ίδια στιγμή δεν είναι γνωστό αν ο ΟΗΕ θα ανταποκριθεί στην ρωσική πρόσκληση να παραστεί στο Σότσι. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Συρία Σταφάν ντε Μιστούρα διευκρίνισε ότι επαφίεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει την απόφαση για την παρουσία ή όχι του ΟΗΕ στο Σότσι. 

Μετά από εννέα γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, λίγη πρόοδος έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της λήξης του εμφυλίου πολέμου, στην διάρκεια του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 11 εκατομμύρια, η πλειοψηφία του συριακού πληθυσμού, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του.

Ads

Στο μεταξύ η Τουρκία ενίσχυσε και άλλο τις στρατιωτικές της δυνάμεις που βάλουν εναντίον κουρδικών στόχων στην Βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» που συμπλήρωσε μια εβδομάδα από την έναρξή της.