Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να επιτεθεί σύντομα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην το κάνει.

Ads

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω να γίνει σύντομα», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: «Μην το κάνετε!», τόνισε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Ισραήλ: Συναγερμός για επικείμενο χτύπημα του Ιράν

Υπενθυμίζεται ότι πολύ κοντά σε κλιμάκωση φαίνεται ότι βρίσκεται ο πόλεμος στην Γάζα, καθώς το Ιράν δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου του στην Δαμασκό από τους Ισραηλινούς.

Ads

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal απομένει μόνο η τελική απόφαση από την ηγεσία στην Τεχεράνη.

«Όταν λέμε ότι το Ιράν προετοιμάζεται, εννοούμε πως μεταφέρει πυραύλους από τις αποθήκες σε θέσεις εκτόξευσης και θέτει σε υψηλό συναγερμό τις αεράμυνές του. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, ίσως του υψηλότερου μετά τις 7 Οκτωβρίου» τόνισε ο αναλυτής του CBS, Ντέιβιντ Μάρτιν.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα εκείνος που θα δώσει το πράσινο φως είναι ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές εξετάζει το πολιτικό ρίσκο μιας απευθείας επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ.

Η απάντηση θα δοθεί, τονίζουν οι Ιρανοί και κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για αδράνεια στην καταδίκη της επίθεσης στο Προξενείο της Δαμασκού.