Πολύ κοντά σε κλιμάκωση φαίνεται ότι βρίσκεται ο πόλεμος στην Γάζα, καθώς το Ιράν δηλώνει ότι είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στον βομβαρδισμό του προξενείου του στην Δαμασκό από τους Ισραηλινούς.

Ads

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal απομένει μόνο η τελική απόφαση από την ηγεσία στην Τεχεράνη.

«Όταν λέμε ότι το Ιράν προετοιμάζεται, εννοούμε πως μεταφέρει πυραύλους από τις αποθήκες σε θέσεις εκτόξευσης και θέτει σε υψηλό συναγερμό τις αεράμυνές του. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή μεγάλου ρίσκου, ίσως του υψηλότερου μετά τις 7 Οκτωβρίου» τόνισε ο αναλυτής του CBS, Ντέιβιντ Μάρτιν.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν σε Ιράν / «Μην επιτεθείτε στο Ισραήλ…δεν θα τα καταφέρετε»

Ads

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα εκείνος που θα δώσει το πράσινο φως είναι ο Ανώτατος Θρησκευτικός Ηγέτης, Αλί Χαμενεϊ, ο οποίος σύμφωνα με ιρανικές πηγές εξετάζει το πολιτικό ρίσκο μιας απευθείας επίθεσης από το Ιράν στο Ισραήλ.

Η απάντηση θα δοθεί, τονίζουν οι Ιρανοί και κατηγορούν τα Ηνωμένα Έθνη για αδράνεια στην καταδίκη της επίθεσης στο Προξενείο της Δαμασκού.

Πηγές από την Ουάσιγκτον μιλούν πάντως για αντίποινα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κλιμάκωση, με την πληροφόρηση να έρχεται από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών μέσω του Ομάν.

«Είμαστε σε εγρήγορση» τονίζει το Τελ Αβίβ, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για την πιθανότητα που γίνει η επίθεση.

Η Ουάσιγκτον εντείνει τις διπλωματικές πιέσεις της για να αποφευχθεί μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, προειδοποιώντας παράλληλα το Ιράν με κάθε τρόπο, με τον Άντονι Μπλίνκεν να έχει μια σειρά επικοινωνιών με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

«Προειδοποιήσαμε το Ιράν να μην χρησιμοποιήσει την επίθεση (στη Δαμασκό) ως πρόσχημα για να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην περιοχή, αλλά και για να επιτεθεί σε αμερικανικές εγκαταστάσεις ή προσωπικό» σημείωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάριν Ζαν Πιερ.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από ΗΠΑ, Γαλλία και Ινδία

Οι ΗΠΑ έδωσαν πάντως εντολή στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή, ενώ Γαλλία και Ινδία προστίθενται στις χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τη Μέση Ανατολή.

Πραγματικές και απολύτως αξιόπιστες χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες περί επικείμενης στρατιωτικής απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ ωστόσο ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να πει πότε περιμένουν αυτή την απάντηση.

Αυτό που τόνισε και έχει σημασία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν πολύ σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ και κάνουν τα πάντα για να βεβαιωθούν ότι και οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.

Η επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα γίνει τις επόμενες ώρες. Αυτός είναι και ο λόγος που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τους εργαζόμενους στην πρεσβεία και τους Αμερικανούς πολίτες να μην μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες έξω από τις μεγάλες πόλεις οι οποίες ενδεχομένως δεν καλύπτονται τόσο αποτελεσματικά από το iron dome.

Η μορφή και το σκέλος της επίθεσης παραμένουν άγνωστα αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ακόμη και μια συντονισμένη επιχείρηση από το Ιράν με περίπου 100 drones και δεκάδες πυραυλικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από την άλλη πλευρά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι μια μικρότερη επίθεση απλώς για τα προσχήματα. Όπως και να έχει θα είναι μια σοβαρή εξέλιξη και ο πρόεδρος ενημερώνεται πολλές φορές κατα την διάρκεια της ημέρας.