Μόλις μίας ημέρας απόθεμα σε καύσιμα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Γάζα, προειδοποίησε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ, Γιένς Λάρκε, λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό, από τον Ισραηλινό στρατό, των δύο περασμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ.

Ads

«Οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι προς το παρόν αποκλεισμένες», δήλωσε ο Λάρκε, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν πολύ χαμηλά αποθέματα εντός της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι ανθρωπιστικές προμήθειες καταναλώνονται άμεσα, με περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους ανθρώπους να έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στην περιοχή.

Ενώ κάποιες προμήθειες, άνευ καυσίμων, έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω του βόρειου (ελεγχόμενου από το Ισραήλ) περάσματος Ερέζ τις τελευταίες ημέρες, οι οργανισμοί του ΟΗΕ δήλωσαν ότι αυτό ήταν ανεπαρκές και εξαιρετικά δύσκολο να παραδοθεί στη Ράφα, καθώς αυτό θα σήμαινε τη διέλευση από ενεργές ζώνες μάχης.

«Το απόθεμα στο Erez απλά δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, τονίζοντας ότι «αν η πύλη της Ράφα κλείσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να αποτραπεί ο λιμός στη Γάζα».

Ads

Προειδοποιήσεις για λιμό

Ακόμη και πριν από την τελευταία κλιμάκωση της επτάμηνης σύγκρουσης, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ ότι περιορίζει την πρόσβαση σε βοήθεια παρά τις προειδοποιήσεις για λιμό, ενώ εκείνο ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ είναι αυτές που ευθύνονται για την αναποτελεσματική διανομή βοήθειας εντός του Παλαιστινιακού θύλακα.

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ δήλωσαν ότι είχαν προαποθηκεύσει κάποια βοήθεια εντός της Ράφα, αλλά υπογράμμισαν ότι υπάρχουν πολύ χαμηλές ποσότητες νερού και υψηλής ενεργειακής αξίας διατροφικών προμηθειών που απαιτούνται για τη θεραπεία υποσιτισμένων παιδιών.

Το Ισραήλ ελέγχει όλη τη θαλάσσια και αεροπορική πρόσβαση στη Γάζα και τα περισσότερα χερσαία σύνορά της.

Η Ράφα, το μοναδικό πέρασμα που δεν διαχειριζόταν το Ισραήλ, αποτελούσε για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα μια σανίδα σωτηρίας προς τον έξω κόσμο, επιτρέποντας την παράδοση βοήθειας και την απομάκρυνση ασθενών από ένα καταρρακωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι ο λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη βόρεια Γάζα και προχωρά προς το νότο.

Θανατική καταδίκη ο αποκλεισμός

Η παλαιστινιακή «Αρχή Διελεύσεων της Γάζας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ αποτελεί «θανατική καταδίκη» των κατοίκων της Γάζας, ιδίως των ασθενών και των τραυματιών.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς και αεροπλάνα σφυροκόπησαν τη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, σκοτώνοντας 20 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.700 Παλαιστίνιους κατά την αεροπορική, χερσαία και θαλάσσια επίθεσή του στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Άμεση παρέμβαση ζητά η Παλαιστινιακή Αρχή

Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε την Τρίτη τις Ηνωμένες Πολιτείες να «παρέμβουν αμέσως» για να εμποδίσουν το Ισραήλ να εισβάλει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντινέχ, κάλεσε τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να εγκαταλείψει την εισβολή στη Ράφα, λέγοντας ότι απειλεί να διπλασιάσει τα δεινά του εκτοπισμένου πληθυσμού της Γάζα, θα εκτοπίσει περαιτέρω περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους, θα αποκόψει τη βοήθεια από τον θύλακα, και θα εμποδίσει τους ασθενείς και τραυματίες Παλαιστίνιους να λάβουν θεραπεία εκτός της περιοχής.

Προειδοποιητική βολή στη Ράφα

Το μεσημέρι της Τρίτης, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε προειδοποιητικό πύραυλο σε τζαμί στο κέντρο της πόλης Ράφα κοντά σε μια περιοχή της αγοράς που είχε πολύ κόσμο, με πολλούς να προσπαθούν να ανεφοδιαστούν και να αγοράσουν προμήθειες για να φύγουν από τη πόλη.

Το χτύπημα προκάλεσε μεγάλο χάος και πανικό, με τους ανθρώπους να αρχίζουν να τρέχουν και να εγκαταλείπουν την περιοχή.

Σύμφωνα με το Al Jajeera, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στο τέμενος ήταν προειδοποιητική βολή, ως προετοιμασία για τον πλήρη βομβαρδισμό του τεμένους και της ευρύτερης πόλης.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι έστειλε άρματα μάχης στη Ράφα και απέκτησε τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, σε μια περιορισμένη, όπως την αποκάλεσε, επιχείρηση.

Η επιδρομή, η οποία σύμφωνα με τον στρατό, αποσκοπούσε στην καταστροφή στόχων της Χαμάς που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, δεν φάνηκε να είναι η από καιρό υποσχόμενη πλήρης χερσαία εισβολή στη Ράφα, αλλά έγινε μετά από μια ιλιγγιώδη ημέρα (Δευτέρα) με το Ισραήλ να διατάζει τον κόσμο να εκκενώσει τμήματα της πόλης, στη συνέχεια η Χαμάς να ισχυρίζεται ότι αποδέχθηκε τους όρους της εκεχειρίας, και στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός να ανακοινώνει ότι πραγματοποιεί «στοχευμένα πλήγματα» στην ανατολική Ράφα.