Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα δήλωσε πως απέτυχε η ξένη συνωμοσία εναντίον της χώρας του μετά από ένα μήνα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ ευχαρίστησε τα στρατεύματα από τις γειτονικές χώρες για τη βοήθεια που προσέφεραν ώστε να σταματήσουν οι ταραχές.

Ads

«Εδώ και 20 ως 30 χρόνια εξυφαινόταν μια ξένη συνωμοσία μέχρι το έδαφος να είναι ώριμο για ανατρεπτικά σχέδια…Ανακοινώνω τώρα την αποτυχία της συνωμοσίας αυτής», επισήμανε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο ΒΑΝ.

«Αν η συνωμοσία αυτή είχε επιτύχει θα έπληττε το σύνολο των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, ΝΑΕ, Ομάν, Κουβέιτ και Μπαχρέιν)», επισήμανε ο μονάρχης του Μπαχρέιν.

Ο βασιλιάς Χάμαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές το βράδυ της Κυριακής σε συνάντηση που είχε με αξιωματικούς της «Ασπίδας της Χερσονήσου», της κοινής στρατιωτικής δύναμης του συμβουλίου, στρατεύματα της οποίας αναπτύχθηκαν στο Μπαχρέιν για να καταστείλουν την σιιτική εξέγερση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Ads

Ο βασιλιάς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιον θεωρεί ότι βρισκόταν πίσω από τη «συνωμοσία», ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η σουνιτική ηγεσία της νησιωτικής χώρας έχει κατηγορήσει το Ιράν για ανάμειξη στις υποθέσεις της.

Εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων, οι δύο χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους την περασμένη εβδομάδα και η καθεμία από ακόμα έναν διπλωμάτη χθες. Η Τεχεράνη κατηγορεί το Μπαχρέιν ότι χρησιμοποίησε τα ξένα στρατεύματα για να καταστείλει τις σιιτικές διαδηλώσεις.

Σήμερα επικρατεί σχετική ηρεμία στην πρωτεύουσα Μανάμα, ωστόσο περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη πόλη Μπούρι στην κηδεία ενός άνδρα που αγνοείτο και του οποίου τοπ κακοποιημένο πτώμα βρέθηκε χθες. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.