Ιδιαιτέρως τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ώρες, καθώς το Ισραήλ μπήκε σε κατάσταση συναγερμού την Παρασκευή για μια ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν, ενώ αυξήθηκαν οι προειδοποιήσεις για αντίποινα του Ιράν σχετικά με τη δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, ενός ανώτερου αξιωματικού στην πρεσβεία του στη Δαμασκό.

Ads

Χώρες όπως η Ινδία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ρωσία προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ήδη σε ένταση λόγω του πολέμου στη Γάζα, που διανύει τον έβδομο μήνα του.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η απειλή από το Ιράν είναι πραγματική και πολύ πιθανή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει εκδώσει νέες οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Ads

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο στρατός διεξήγαγε μια αξιολόγηση της κατάστασης και ενέκρινε σχέδια για μια σειρά από σενάρια μετά από αναφορές και δηλώσεις για μια ιρανική επίθεση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι σε τηλεοπτική δήλωση την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε τις αναφορές ότι ορισμένες ισραηλινές διπλωματικές αποστολές εκκενώθηκαν εν μέρει και η ασφάλεια ενισχύθηκε.

«Η εκδίκηση θα έρθει», έγραψε η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα του Ισραήλ, η Yedioth Ahronoth. «Προς το παρόν, η προϋπόθεση είναι ότι θα γίνει πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή προειδοποίησε αυστηρά το Ιράν για την υπόσχεσή του περί αντιποίνων στο Ισραήλ δηλώνοντας: «Μην το κάνετε».

Αλλά αναλυτές λένε ότι το Ιράν πιθανότατα θα εξαπολύσει τη δική του επίθεση, αυξάνοντας τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο και δείχνοντας τα όρια των αμερικανικών προσπαθειών αποτροπής στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής της υπερπόντιας δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και έξι άλλοι αξιωματικοί, καθώς συμμετείχαν σε συνάντηση στο συγκρότημα της πρεσβείας της Δαμασκού.

Αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για μια επιχείρηση που, όπως είπε, ισοδυναμούσε με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα», δήλωσε ο Raz Zimmt, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Ιράν δεν θέλει να εμπλακεί σε μια πλήρους κλίμακας, άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση εναντίον του Ισραήλ, και σίγουρα όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά πρέπει να κάνει κάτι».

«Θα πεθάνετε από φόβο», γκραφίτι στην Τεχεράνη
«Θα πεθάνετε από φόβο», γκραφίτι στην Τεχεράνη, EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Την Παρασκευή, τόσο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant όσο και ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Herzi Halevi είχαν συναντήσεις με τον επισκέπτη επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγό Michael Kurilla για να συντονίσουν μια πιθανή απάντηση, ανέφερε το Al Jajeera.

Ιρανικές πηγές και διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο προστάτη του Ισραήλ, λένε ότι η Τεχεράνη έχει σηματοδοτήσει στην Ουάσιγκτον ότι επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση και δεν θα ενεργήσει βιαστικά.

Αλλά ο κίνδυνος παραμένει ότι οποιαδήποτε απάντηση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Δεδομένου ότι το Ιράν θεωρούσε την επίθεση στην πρεσβεία ως ισοδύναμη με επίθεση στο έδαφός του, ο Ζιμτ δήλωσε ότι μια άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος από το ίδιο το Ιράν και όχι από κάποιον πληρεξούσιο, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ήταν μια πραγματική πιθανότητα.

Το Ιράν διαθέτει πυραύλους ικανούς να πλήξουν απευθείας το Ισραήλ και τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ ενίσχυσε την αεράμυνά του, η οποία αναχαίτισε χιλιάδες ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς από τη Γάζα και η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επιστρατεύσει εφέδρους για να προετοιμαστεί για οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά μήκος των βόρειων συνόρων του, όπου ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με τη Χεζμπολάχ.

Αργά την Παρασκευή, δήλωσε ότι εντοπίστηκαν περίπου 40 εκτοξεύσεις ρουκετών που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν, ενώ οι υπόλοιπες έπεσαν σε ανοιχτό έδαφος χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Ο στρατός έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων οχημάτων του από τη Γάζα. Οι υπουργοί δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή προηγήθηκε μιας από καιρό υποσχόμενης επίθεσης στην πόλη Ράφα, όπου πιστεύεται ότι έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς δίπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από άλλα τμήματα της Γάζας.

Στο Ισραήλ, αν και δεν υπήρξαν επίσημες οδηγίες ασφαλείας, ορισμένοι γονείς δήλωσαν ότι τα παιδιά τους ενημερώθηκαν να πάρουν τα βιβλία τους στο σπίτι για τις σχολικές διακοπές του Πάσχα, προετοιμαζόμενοι για πιθανές διαταραχές στα μαθήματα.