Με επείγον αίτημά τους το βράδυ της Τρίτης Ευρωβουλευτές από προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωβουλευτής της LEFT Στέλιος Κούλογλου απευθύνονται στην ηγεσία της ΕΕ, ζητώντας άμεση ανάληψη δράσης για την επιχειρούμενη εισβολή στη Ράφα και ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ.

Ads

Οι Ευρωβουλευτές απευθύνονται στην Πρόεδρο της Ursula Von der Leyen, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και τoν Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Eξωτερική Πολιτική Josep Borrell, από τους οποίους ζητούν να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο και να συζητήσει τις συνέπειες της εισβολής, επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ.

Όπως σημειώνουν, η συνέχιση της επίθεσης θα έχει νέες, τρομακτικές ανθρωπιστικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εκτοπισμένοι και βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο στη Ράφα καθώς ήδη ο Ισραηλινός στρατός έχει στοχοποιήσει τις “ανθρωπιστικές ζώνες” ενώ η διακοπή της πρόσβασης στις διόδους της Ράφα θα επιδεινώσει περαιτέρω την ενώ θα επιδεινωθεί περαιτέρω τη δραματική κατάσταση στη Γάζα.

Οι Ευρωβουλευτές, ζητούν από την Πρόεδρο της Κομισιόν, να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου από το Μάρτιο και την υπόσχεση που έδωσε στη διάρκεια του debate για τις Ευρω-εκλογές ότι θα δράσει μαζί με τα κράτη-μέλη, σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα, την οποία είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτη”. Οι Ευρωβουλευτές με την επείγουσα επιστολή τους ζητούν από την ηγεσία της Ένωσης να αναγκάσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και σε εφαρμογή των προσωρινών μέτρων του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ads

Μεταξύ άλλων, την επιστολή υπογράφουν ο Στέλιος Κούλογλου από τη LEFT, η Strik Tineke από τους GREENS, ο Thijs Reuten από τους S&D κ.α.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητή Πρόεδρε Von der Leyen,

Αγαπητέ Πρόεδρε Michel,

Αγαπητέ Υπατε Εκπρόσωπε Borrell,

Η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε πρόσφατα το Ισραήλ στη Ράφα και διακοπή της πρόσβασης μέσω δύο ζωτικών σημείων εισόδου για βοήθεια απαιτούν εσπευσμένη δράση από την ΕΕ. Συνεπώς, μέσω αυτού του επείγοντος αιτήματος, σας καλούμε να συγκαλέσετε το συντομότερο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να συζητήσετε τις συνέπειες της εισβολής και να επιβάλετε κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ

Όπως είστε ενήμεροι, η συνέχιση της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα θα έχει πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες. Περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι και βρίσκουν προσωρινά καταφύγιο στη Ράφα. Δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης, και οι προηγουμένως χαρακτηρισμένες “ασφαλείς ζώνες” και “ανθρωπιστικές ζώνες” έχουν ήδη γίνει στόχος του ισραηλινού στρατού.

Επιπλέον, η διακοπή της πρόσβασης των διαβάσεων της Ράφα και του Κερέμ Σαλομ – οι οποίες αντιπροσώπευαν το 70% της συνολικής παράδοσης βοήθειας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου- συνιστά ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τον λαό στη Γάζα.

Επανειλημμένα, Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα. Στην τελευταία του σύνοδο τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να μην ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Von der Leyen δήλωσε, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού Debate της ΕΕ στο Μάαστριχτ, ότι μια εισβολή στη Ράφα θα ήταν “εντελώς απαράδεκτη” και ότι αυτή, σε αυτήν την περίπτωση, θα “δράσει με τα κράτη μέλη”. Σας καλούμε να εκπληρώσετε αυτήν την υπόσχεση και να συγκαλέσετε μια επείγουσα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητήσετε την απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα.

Απαιτείται μια αποφασιστική διεθνής αντίδραση περισσότερο από ποτέ, και η ΕΕ θα πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα εντός του πεδίου αρμοδιοτήτων της για να αναγκάσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Οι κυρώσεις κατά του Ισραήλ είναι η μόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την τρομερή και απερίσκεπτη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα και στο υπόλοιπο της Λωρίδας της Γάζας, και θα ήταν σύμφωνες με τις υποχρεώσεις της ΕΕ να διατηρήσει τα προσωρινά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το Διεθνές Δικαστήριο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Με εκτίμηση,