Περιθώριο 24 ωρών έδωσε στην Meta ο επικεφαλής Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση της διάδοσης της παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες της μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ και τον συνεχιζόμενο σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας ως αντίποινα.

Ads

«Θα σας ζητούσα να είστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσετε την αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες της DSA σχετικά με τους όρους παροχής υπηρεσιών, σχετικά με την απαίτηση για έγκαιρη, επιμελή και αντικειμενική δράση μετά από ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ και σχετικά με την ανάγκη για αναλογικά και αποτελεσματικά μέτρα μετριασμού”, είπε ο Μπρετόν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε επιστολή του.

Παράλληλα, η Κομισιόν προειδοποίησε με κυρώσεις τους γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο την Χ (πρώην Twitter) όσο και τη Meta (Facebook, Instagram) σχετικά με την αύξηση ψευδών ειδήσεων (fake news) και βίαιων εικόνων στις πλατφόρμες τους για την εν εξελίξει σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Η προειδοποίηση αφορά αναρτήσεις και δημοσιεύσεις «μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και παραπληροφόρηση εν μέσω εκλογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία την Κυριακή και τις ευρωεκλογές την επόμενη άνοιξη, δήλωσε ο Μπρετόν.

Ads

Ο Επίτροπος της ΕΕ υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των εταιρειών αναφορικά με την εποπτεία του περιεχομένου των δημοσιεύσεων και την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου που απορρέουν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου.

«Η DSA είναι σε ισχύ για να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης έναντι αυθαίρετων αποφάσεων και, ταυτόχρονα, να προστατεύει τους πολίτες μας και τις δημοκρατίες μας», είπε ο Μπρεντόν στο Bluesky.

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, είμαστε μάρτυρες μιας αύξησης παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στην ΕΕ μέσω ορισμένων πλατφορμών. Σας ζητώ να είστε πολύ προσεκτικοί για να διασφαλίσετε την τήρηση αυστηρών κανόνων του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την Τρίτη (10/10) ο Τιερί Μπρετόν είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση κατά του Έλον Μασκ, αναφέροντας ότι το Χ/ Twitter, χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.

«Σας καλώ λοιπόν να διασφαλίσετε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που ελήφθησαν στην ομάδα μου», είπε ο Μπρετόν σε επιστολή προς τον Μασκ.

«Παρακαλώ αναφέρετε λεπτομερώς τις παραβιάσεις που υπαινίσσεστε ώστε να τις δει το κοινό», απάντησε στον Μπρετόν ο Μασκ στο Χ με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να του απαντά ότι γνωρίζει καλά αναφορές για περιεχόμενο με ψευδείς ειδήσεις και εξύμνηση της βίας.