Με δραματικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, πέμπτο εικοσιτετράωρο της αιματηρής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και τα ισραηλινά αντίποινα σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 2.300.

Ads

Ανάμεσα στους τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά από επιθέσεις της Χαμάς, οι 189 ήταν στρατιώτες, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -ανάμεσά τους 236 παιδιά- και άλλοι 5.339 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από το Σάββατο, αναφέρει ο νεότερος απολογισμός του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Ο αριθμός των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 27, ενώ τουλάχιστον ακόμα 150 έχουν τραυματιστεί.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας προειδοποίησε επίσης ότι οι διακοπές ρεύματος θα οδηγήσουν στην αναστολή των εργαστηριακών υπηρεσιών και των τραπεζών αίματος σε τουλάχιστον 58 εργαστήρια και τράπεζες αίματος, απειλώντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που χρειάζονται θεραπεία.

Ads

Το Ισραήλ έχει εντείνει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, έχοντας διατάξει την «πλήρη πολιορκία» του θύλακα, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των προμηθειών ηλεκτρικής ενέργειας, τροφίμων, νερού και καυσίμων.

Έκκληση ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο

Περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος, ξηράς και θάλασσας συνεχίζουν να πλήττουν τον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Έντεκα δάσκαλοι σε σχολεία στη Γάζα που διοικούνται από τα Ηνωμένα Έθνη και 30 μαθητές σκοτώθηκαν ενώ τρεις δάσκαλοι και οκτώ μαθητές τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη 11/10 τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι στιγμής, 1.000 σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί και 560 έχουν καταστεί ακατοίκητα, 220.000 άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο από τις αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι υπάρχουν 92 σχολεία γεμάτα με πολίτες, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού λιγοστεύουν, με ορισμένους υπαλλήλους να εργάζονται 24 ώρες την ημέρα.

«Οι πολίτες χρειάζονται προστασία. Θέλουμε να δούμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντιζαρίκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις επαφές με τους παγκόσμιους ηγέτες για το πέρασμα στην Αίγυπτο και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Διαβάστε επίσης: Γάζα / ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος συζητούν για ανθρωπιστικό διάδρομο – Έμμεσο «όχι» από Κάιρο στην υποδοχή Παλαιστινίων

«Απαιτείται άμεση πρόσβαση στη Γάζα»

Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη δηλώνει ότι «πρέπει να υπάρξει πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ.

«Η είσοδος είναι απαραίτητη για την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά φρικτή σε βάρος του άμαχου πληθυσμού μας. Η καταστροφή ξεπερνά κάθε φαντασία», δήλωσε ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.