Δεν υπάρχει «κανένα περιστατικό ασφαλείας» στα βόρεια του Ισραήλ, δεν εντοπίστηκε καμία εκτόξευση πυραύλου από το εσωτερικό του Λιβάνου και πως «οι σειρήνες ήχησαν λόγω ανθρώπινου λάθους», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) λίγο μετά τις 20:00.

Ads

Μια ύποπτη «διείσδυση από το Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο» ανακοίνωσαν οι IDF νωρίτερα, περίπου στις 19:00, ενώ τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας αριθμός αεροσκαφών -με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο για ανεμόπτερα- εισήλθαν στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου στο βόρειο Ισραήλ δήλωσε ότι επανδρωμένα αλεξίπτωτα πλαγιάς έχουν προσγειωθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό. Οι κάτοικοι των περιοχών στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, κλήθηκαν από τις IDF να κατευθυνθούν σε καταφύγια «με φόντο την ανησυχία για μια διείσδυση από αέρος στην περιοχή», σύμφωνα με τους New York Times.

Μάλιστα, η Ισραηλινή Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής της Χάιφα, της Γαλιλαίας και του Γκολάν θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο σε προστατευμένη περιοχή μέχρι νεωτέρας, κλειδώνοντας τις πόρτες και τα παράθυρά τους και προετοιμάζοντας την παρατεταμένη παραμονή τους.

Ads

Για την ώρα, η είδηση που μετέδωσε η έγκυρη ισραηλινή Haaretz, ότι το ισραηλινό υπουργείο Υγείας προχωρά στη μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία στο βόρειο Ισραήλ σε νοσοκομεία στο κεντρικό Ισραήλ, δεν έχει διαψευστεί.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου, οι οδηγίες αυτές ακολουθούν μια «εκτεταμένη επίθεση» που σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα λίγο πριν τις 19:00. Η οδηγία συμβουλεύε τους κατοίκους να εισέλθουν στα καταφύγια με προμήθειες, νερό, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, φάρμακα και συσκευές επικοινωνίας.

https://www.youtube.com/watch?v=bm1VYIU3tZc

Οι ΗΠΑ «παρακολουθούν στενά» τις εξελίξεις

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και δεν θέλουν να δουν τη σύγκρουση να διευρύνεται ή να επεκτείνεται», δηλώνει ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Έχουμε δει πυρά ρουκετών να έρχονται από τον νότιο Λίβανο … προς το βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να διευρύνεται ή να επεκτείνεται», λέει ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC, προσθέτοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει ένα δεύτερο μέτωπο για να πολεμήσει και να υπερασπιστεί.

Σειρήνες στο νότιο Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν και στην πόλη Οφακίμ του νότιου Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης 11/10 προειδοποιώντας για πιθανή «άφιξη» ρουκετών, στέλνοντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλίβερλι, ήταν ανάμεσά τους, σύμφωνα με δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του, και βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έδειχναν να τρέχει να καλυφθεί μαζί με τον Ελί Κοέν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Ο Κλίβερλι έφτασε στο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα, για συναντήσεις με επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων.

https://www.youtube.com/watch?v=8n_pl1zArd4&ab_channel=TheTelegraph

Συμφωνία Νετανιάχου – Γκαντζ για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και στη σύνθεση υπουργικού συμβουλίου σε καιρό πολέμου, γεγονός που καταδεικνύει έναν υψηλό βαθμό ενότητας μετά από χρόνια πολιτικού διχασμού, και καθώς ο ισραηλινός στρατός φαίνεται όλο και πιο πιθανό να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα επικεντρώνεται μόνο σε θέματα πολέμου, θα αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον Μπένι Γκαντζ -ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Άμυνας- και τον νυν υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γκαντζ.

«Από το κόμμα Εθνικής Ενότητας θα μετέχουν συνολικά πέντε υπουργοί χωρίς χαρτοφυλάκιο στο υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας (με έναν από αυτούς ως παρατηρητή): Μπένι Γκάντζ, Γκίντεο Σαάρ και Γκαντί Εϊσενκότ και δύο άλλοι υπουργοί. Αυτό ισχύει για τη διάρκεια του πολέμου», όπως ανακοινώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πολεμικής περιόδου, «δεν θα προωθηθούν νομοσχέδια ή κυβερνητικές αποφάσεις που δεν αφορούν τη διεξαγωγή του πολέμου» και όλοι οι διορισμοί ανώτερων στελεχών θα παραταθούν αυτόματα κατά τη διάρκεια της πολεμικής περιόδου.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε στους στρατιώτες ότι «θα έρθουμε από το έδαφος», σε μια άλλη σαφή ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μιλώντας την Τρίτη (10/10) σε στρατιώτες κοντά στον φράχτη της Γάζας, ο Γκάλαντ είπε:

«Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την πάρει. Αυτό που ήταν στη Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον. Ξεκινήσαμε την επίθεση από τον αέρα, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος».