Υπό την ασφυκτική πολιορκία των ισραηλινών δυνάμεων βρίσκονται περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων και αξιωματούχων της ΕΕ προς το Ισραήλ για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων πέφτουν στο κενό.

Ads

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση μαχητών της Χαμάς, την πιο θανατηφόρα στην ιστορία της χώρας, έφθασε τους 1.200 ανθρώπους. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι 974 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 5.000 τραυματίστηκαν μετά τα ισραηλινά αντίποινα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ συζητούν με το Ισραήλ και την Αίγυπτο τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους αμάχους στη Γάζα, καθώς η ισραηλινή αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπεί τον παλαιστινιακό θύλακα. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Τρίτη (10/10) ότι διεξάγονται συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση των αμάχων στη Γάζα.

«Είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό το ζήτημα. Γίνονται διαβουλεύσεις. Αλλά οι λεπτομέρειες αυτού είναι κάτι που συζητείται μεταξύ των επιχειρησιακών υπηρεσιών και δεν θέλω να μοιραστώ πολλά από αυτά δημόσια αυτή τη στιγμή» είπε ο Σάλιβαν.

Ads

Ωστόσο οι πιθανότητες να τελεσφορήσουν οι συνομιλίες είναι μικρές, αν όχι ελάχιστες, δεδομένου ότι το Ισραήλ προχωρά στην προειλημμένη απόφαση για πλήρη πολιορκία, με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Ισραήλ Κατς, να επανεπιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στη Γάζα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του παλαιστινιακού θύλακα.

«Θα συνεχίσουμε να σφίγγουμε την πολιορκία μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή της Χαμάς για το Ισραήλ και τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=t3xeB2z5Es8&ab_channel=KPRC2Click2Houston

Παράλληλα, η Αίγυπτος προσπαθεί να αποτρέψει μια μαζική έξοδο Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη χερσόνησο του Σινά, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σταμάτησαν τα περάσματα στο κύριο σημείο εξόδου από τον παλαιστινιακό θύλακα την Τρίτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της Γάζας και αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αίγυπτο, η οποία κάλεσε το Ισραήλ να παράσχει ασφαλή διέλευση στους αμάχους από τον θύλακα αντί να τους ενθαρρύνει να διαφύγουν νοτιοδυτικά προς το Σινά, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε την Τρίτη (10/10) ότι η κλιμάκωση στη Γάζα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και ότι η Αίγυπτος επιδιώκει λύση μέσω διαπραγματεύσεων με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους.

«Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει να διευθετηθεί το ζήτημα εις βάρος άλλων» δήλωσε ο Σίσι σε σχόλια που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, μια προφανής αναφορά στον κίνδυνο οι Παλαιστίνιοι να διαφύγουν των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο Σινά.

https://www.youtube.com/watch?v=_0DiA7JOp6I&ab_channel=AssociatedPress

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα -το μοναδικό χερσαίο πέρασμα προς την Αίγυπτο που δεν ελέγχει το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ εις τριπλούν χθες Τρίτη (10/10)- παρέμεινε κλειστό το πρωί της Τετάρτης (11/10), αφού αιγυπτιακά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις σε κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν πηγές ασφαλείας. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει επίσης λάβει νέες θέσεις κοντά στα σύνορα, εκτελώντας περιπολίες για την παρακολούθηση της περιοχής, δήλωσε ο Ahmed Salem του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Σινά.

Πάνω από 260.000 οι εκτοπισμένοι στη Γάζα

«Περισσότεροι από 263.934 άνθρωποι στη Γάζα πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους» ανέφερε νωρίτερα σήμερα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι «ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω».

Πρόσθεσε επίσης πως περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί «εξαιτίας προηγούμενων κλιμακώσεων», πριν από το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από το Σάββατο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αεροπορικών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας που κατέστρεψαν κτίρια, τα οποία παρουσίασε ως «κέντρα διοίκησης» της Χαμάς.