Στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής, με απρόβλεπτες συνέπειες για εκατομμύρια αμάχους βρίσκται η Λωρίδα της Γάζας, από τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό που επέβαλε στον θύλακα ο ισραηλινός στρατός, μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς, για την ανακατάληψη κατεχόμενων εδαφών.

Ads

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης της Γάζας θα ξεμείνει από καύσιμα μέσα σε λίγες ώρες, ενώ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη δήλωσε στο ίδιο μέσο, ότι ολόκληρη η περιοχή της Λωρίδας της Γάζας διαθέτει λιγότερο από δύο εβδομάδες σε τρόφιμα και νερό για να βοηθήσει τους περισσότερους από 180.000 ανθρώπους που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα σχολεία του Οργανισμού εκεί.

«Έχουμε προμήθειες για 12 ημέρες για φαγητό και νερό. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, δεν έχουμε τηλεφωνικές γραμμές, είχαμε δίκτυα που χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει», δήλωσε η Τζένιφερ Όστιν, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Γάζα.

«Βασιζόμαστε στο προσωπικό μας, που είναι και οι ίδιοι πρόσφυγες, που βγαίνουν στους δρόμους για να προσφέρουν υπηρεσίες. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Ads

 

https://www.youtube.com/live/IcPPJqKsTR8?si=iAtVsgqstSbAb0Lr

Επίκειται και χερσαία επίθεση

Για να ολοκληρωθεί το δράμα των κατοίκων και των προσφύγων στον παλαιστινιακό θύλακα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δεσμεύτηκε να εξαπολύσει και χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Προς το παρόν, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας για πέμπτη ημέρα.

Η γειτονιά Ριμάλ, κάποτε η καρδιά της Λωρίδας της Γάζας, έχει σχεδόν αφανιστεί στις τέσσερις ημέρες των έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Το Ισραήλ έχει καταστρέψει το κέντρο των πάντων», είπε ο Παλαιστίνιος επιχειρηματίας Ali al-Hiyak από το σπίτι του κοντά στο Rimal. «Αυτός είναι ο χώρος της δημόσιας ζωής μας, της κοινότητάς μας.

«Μας σπάνε».

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 1078, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 5.314.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 1055 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 5184 τραυματίστηκαν στις συνεχιζόμενες επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα, για πέμπτη συνεχή ημέρα.

Στη Δυτική Όχθη, ο αριθμός των σκοτωμένων Παλαιστινίων ανήλθε στους 23, αφού οι δύο νέοι, ο Abd al-Rahman Faraj και ο Ali al-Abbasi, σκοτώθηκαν από ισραηλινές σφαίρες στη συνοικία Ain al-Luza στην πόλη Silwan,  ενώ άλλοι 130 τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ έχει ανέλθει στους 1.200 ανθρώπους.

Η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Ισραήλ, με τις ισραηλινές δυνάμεις και τους μαχητές της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο να ανταλλάσσουν επίσης πυρά.

Ο στρατός του Ισραήλ είπε επίσης ότι οι οβίδες που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές εντός του Ισραήλ.

Χαμάς: Δεν στοχεύουμε παιδιά

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «δεν στοχεύει παιδιά», προσθέτοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι ακριβή και «να μην τάσσονται στα τυφλά με τη σιωνιστική αφήγηση, η οποία είναι γεμάτη ψέματα και συκοφαντίες».

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η αντίσταση και οι Ταξιαρχίες Al-Qassam στόχευσαν το «σιωνιστικό στρατιωτικό σύστημα και το σύστημα ασφαλείας».

«Καταγγέλλουμε κατηγορηματικά το ψεύδος των κατασκευασμένων ισχυρισμών που προωθούνται από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία υιοθετούν αντιεπαγγελματικά τη σιωνιστική αφήγηση, την γεμάτη ψέματα και συκοφαντίες κατά του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασής του, ο τελευταίος από τους οποίους ήταν ο ισχυρισμός της δολοφονίας παιδιών, ο αποκεφαλισμός τους και η στόχευση αμάχων».

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από το Σάββατο και περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 950 ανθρώπων ενώ περισσότεροι από 5.000 έχουν τραυματιστεί.

Η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τώρα επιτίθεται σε λιβανέζικο έδαφος ως απάντηση στα αντιαρματικά πυρά που στόχευσαν ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο από τον Λίβανο.

«Η περιοχή γύρω από τη Ντάιρα βομβαρδίζεται από εχθρικό (σς: ισραηλινό) πυροβολικό, ενώ η περιοχή γύρω από το Γιαρίν βομβαρδίζεται με οβίδες φωσφόρου», ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.