Ο επίτροπος της ΕΕ Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε τον Έλον Μασκ ότι η πλατφόρμα του X, μέχρι πρότινος γνωστή ως Twitter, επέτρεψε τη διάδοση «παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης», σύμφωνα με επιστολή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ads

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί εν μέσω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τον συνεχιζόμενο ισραηλινό βομβαρδισμό της Γάζας ως αντίποινα. Η Κομισιόν ζητά από τον Μασκ να απαντήσει στην καταγγελία και να επικοινωνήσει με τις «αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου» εντός 24 ωρών.

To X είχε δηλώσει προηγουμένως ότι προσπαθούσε να αναλάβει δράση σε μια «πλημμύρα» αναρτήσεων που σχετίζονταν με την κατάσταση, λέγοντας ότι την αντιμετωπίζει με το υψηλότερο επίπεδο αντίδρασης. Παρ’ όλα αυτά, οι ομάδες παρακολούθησης δήλωσαν ότι η παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τη σύγκρουση είναι εκτεταμένη στην πλατφόρμα.

Βυθίζεται στην παραπληροφόρηση το Χ/Twitter

Μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ αυτό το Σαββατοκύριακο -και την απάντηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα- δημοσιογράφοι, ερευνητές, ειδικοί σε θέματα πληροφοριών ανοικτού κώδικα (OSINT) και ελεγκτές γεγονότων έσπευσαν να επαληθεύσουν τον κατακλυσμό ακατέργαστων βίντεο και εικόνων που μοιράζονται στο διαδίκτυο από ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο. Αλλά οι χρήστες του X (πρώην Twitter) που αναζητούσαν πληροφορίες για τη σύγκρουση αντιμετώπισαν μια πλημμύρα παραπληροφόρησης.

Ads

Ενώ όλα τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα συνοδεύονται πλέον σχεδόν αμέσως από έναν κατακλυσμό παραπληροφόρησης με στόχο τον έλεγχο της αφήγησης, η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία διακινούνταν η παραπληροφόρηση σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είναι πρωτοφανής -ιδιαίτερα στο X.

«Για πολλούς λόγους, αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχω περάσει ποτέ καλύπτοντας μια κρίση εδώ”, ανέφερε ο Τζάστιν Πέντεν, ένας ερευνητής OSINT από την Αλαμπάμα, γνωστός στο ως Intel Crab, στο X.

Όταν ο Πέντεν κάλυπτε την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2021, οι πηγές που έβλεπε στο feed του ήταν από ανθρώπους επί τόπου ή αξιόπιστα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αυτό το Σαββατοκύριακο, λέει, επαληθευμένο περιεχόμενο ή πρωτογενείς πηγές ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθούν στο X.

«Γίνεται απίστευτα δύσκολο να βρεις ανθρώπους που ζουν πραγματικά στην Παλαιστίνη ή στο νότιο Ισραήλ» δήλωσε ο Πέντεν στο Wired.  «Είναι απίστευτα δύσκολο να βρούμε τις πληροφορίες τους και να μοιραστούμε τα βίντεο και τις φωτογραφίες τους. Οι “προκαταρκτικές” πηγές δεν ενισχύονται, ειδικά εκείνες που ίσως δεν μιλούν αγγλικά, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών σε αυτή την περιοχή» σημείωσε.

Ενισχυμένες από τον αλγόριθμο που προωθεί τους χρήστες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 8 δολάρια Χ το μήνα για μια συνδρομή premium, οι αναρτήσεις όσων έχουν ένα μπλε σημάδι ελέγχου ανέβηκαν στην κορυφή των ειδήσεων για τους ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση.

Ενδεικτικά, αντί να προβάλλονται επαληθευμένες και ελεγμένες πληροφορίες, οι χρήστες του X έβλεπαν πλάνα από βιντεοπαιχνίδια που περνούσαν ως πλάνα από επίθεση της Χαμάς και εικόνες από εορτασμούς πυροτεχνημάτων στην Αλγερία που παρουσιάζονταν ως ισραηλινά πλήγματα κατά της Χαμάς. Υπήρχαν ψεύτικες εικόνες του σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Ρονάλντο να κρατάει την παλαιστινιακή σημαία, ενώ ένα βίντεο τριών ετών από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας επαναχρησιμοποιήθηκε για να φαίνεται ότι τραβήχτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ως αποτέλεσμα, ο Πέντεν λέει ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ερευνητές OSINT πρέπει να περνούν το χρόνο τους διαψεύδοντας περιεχόμενο ετών αντί να επαληθεύουν και να μοιράζονται πραγματικό υλικό από τη σύγκρουση.

Πολλά από αυτά τα βίντεο και τις εικόνες συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Ενώ κάποια από αυτά εμφανίστηκαν αργότερα με μια σημείωση από το αποδεκατισμένο σύστημα ελέγχου των γεγονότων της κοινότητας X, πολλά άλλα έμειναν ανέγγιχτα. Και όπως έχει κάνει επανειλημμένα ο Έλον Μασκ σε πρόσφατα περιστατικά, ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας έκανε την κατάσταση πολύ χειρότερη.

«Για την παρακολούθηση του πολέμου σε πραγματικό χρόνο, τα @WarMonitors & @sentdefender είναι καλά», έγραψε ο Musk σε μια ανάρτηση προς τους 150 εκατομμύρια ακολούθους του το πρωί της Κυριακής. Και οι δύο λογαριασμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο Musk είναι γνωστοί διασπορείς παραπληροφόρησης. Για παράδειγμα, και οι δύο λογαριασμοί διέδωσαν το ψέμα ότι υπήρξε έκρηξη κοντά στον Λευκό Οίκο τον Μάιο, μια ιστορία που έκανε το αμερικανικό χρηματιστήριο να πέσει για λίγο πριν διαψευστεί.

Πολλοί χρήστες επεσήμαναν επίσης ότι ο λογαριασμός @WarMonitors είχε ιστορικό ανάρτησης αντισημιτικών σχολίων στο X. Πέρυσι, ο λογαριασμός απάντησε σε μια ανάρτηση του Ye (πρώην Kanye West) ευχαριστώντας τον ράπερ και προσθέτοντας:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στα μέσα ενημέρωσης και στις τράπεζες είναι zi0nists”, ενώ είπε σε έναν άλλο χρήστη του X τον Ιούνιο να “πάει να λατρέψει έναν Εβραίο lil bro».