Τα ισραηλινά αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου συνεχίζονται για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα στη Γάζα.

Ads

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε «πλήρη επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν πια περιορισμοί, έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής». Μιλώντας σε στρατιώτες στα σύνορα με τη Γάζα, τους είπε:

«Θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την πραγματικότητα εδώ. Το τίμημα θα είναι βαρύ. Η Χαμάς ήθελε αλλαγή στη Γάζα. Η Γάζα θα κάνει στροφή 180 μοιρών από αυτό που πίστευε».

«Θα μετανιώσουν. Η Γάζα δεν θα ξαναγίνει ποτέ σε αυτό που ήταν. Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς» πρόσθεσε.

Ads

Των δηλώσεων Γκαλάντ προηγήθηεκ το μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα λίγο μετά τις 17:00 εναντίον της Ασκελόν ως «απάντηση» της Χαμάς «στον εκτοπισμό των αμάχων στη Γάζα». Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Χαμάς απηύθυνε προειδοποίηση-τελεσίγραφο στους κατοίκους της νότιας ισραηλινής πόλης να εγκαταλείψουν την πόλη πριν από τις 17:00.

Η πλειοψηφία των ρουκετών αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, ενώ σειρήνες ήχησαν εκ νέου στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο μετά τις 17:30 ο ανταποκριτής του Al Jazeera στο νότιο Λίβανο μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός «απάντησε» με πυρά πυροβολικού στις εκτοξεύσεις ρουκετών από το λιβανέζικο έδαφος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι στο X/Twitter.

Αξιωματούχος των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι έξι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης.

Ανακοίνωση της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, επιβεβαίωσε επίσης τις πυραυλικές επιθέσεις και κάλεσε όλες τις πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή». Αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό, ενώ εκπρόσωποι της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αρχικά δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πληροφορία σχετικά με τις ρουκέτες.

Τελικά, λίγο μετά τις 21:30 της Τρίτης (10/10), η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς -οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ- ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος, με ανακοίνωση που εξέδωσαν

https://www.youtube.com/watch?v=L0gX47baak0&fbclid=IwAR1ploNGBQn7oiW9qG6cgXqtwUj5zZpJKDchy9NaB35-58SNXv3v8sx7GVM&ab_channel=Reuters

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιατρικές υποδομές της Γάζας

Το ιατρικό σύστημα και οι υποδομές της Γάζας έχουν δεχθεί επίθεση από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενόσω εκατοντάδες τραυματίες γεμίζουν τα χειρουργεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Τουλάχιστον πέντε υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Η ισραηλινή κατοχή έχει επεκτείνει τον κύκλο των στόχων της στις ιατρικές ομάδες, τις εγκαταστάσεις υγείας και τα ασθενοφόρα», δήλωσε ο Άσραφ αλ-Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι τα πλήγματά του στοχεύουν όλες τις τοποθεσίες που συνδέονται με τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των μελών της. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μέλη της Χαμάς κρύβονται σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία.

Επτά νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ένα από αυτά τέθηκε εκτός λειτουργίας, δήλωσε ο Άσραφ αλ-Κίντρα.

https://www.youtube.com/watch?v=b6xBrZFEeiQ&ab_channel=Reuters

Ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πλήρης πολιορκία της Γάζας που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (9/10) θα επιδεινώσει την «ήδη άσχημη» ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα και θα πλήξει την ικανότητα των νοσοκομείων να περιθάλψουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των τραυματιών.

Εξοπλίζει πολιτοφυλακές η ισραηλινή κυβέρνηση

Ο Iσραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του αγοράζει 10.000 τουφέκια για να εξοπλίσει «πολιτικές ομάδες ασφαλείας» σε όλο το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρουν οι Times of Israel.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα τουφέκια, 4.000 από τα οποία έχουν ήδη αγοραστεί, θα πάνε σε ισραηλινές πόλεις κοντά στα σύνορα, αλλά και σε μικτές εβραϊκοαραβικές πόλεις εντός του Ισραήλ και σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ είναι ένας ακροδεξιός σκληροπυρηνικός Εβραίος έποικος που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποκίνηση μίσους κατά των Αράβων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα όπλα και ο εξοπλισμός θα διανεμηθούν σε «εκατοντάδες πόλεις που διαθέτουν πολιτικές ομάδες ασφαλείας που συνδέονται με τη συνοριακή αστυνομία της ισραηλινής αστυνομίας».

«Θα φέρουμε τα πάνω κάτω στον κόσμο, ώστε οι πόλεις να προστατεύονται. Έχω δώσει οδηγίες για τον μαζικό εξοπλισμό της πολιτικής ομάδας ασφαλείας» δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.