Περισσότεροι από 180.000 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιβαχτεί σε καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σφυροκοπούν το μικροσκοπικό έδαφος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσαν οι μαχητές Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ads

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», με το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής -κάτι που έχει να συμβεί από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το 2014, διάρκειας 50 ημερών- να είναι ολοένα και πιο ορατό. Από χθες, Δευτέρα (9/10), η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διατάξει την «πλήρη πολιορκία» της επί μακρόν αποκλεισμένης και εξαθλιωμένης Γάζας και παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως επεσήμανε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Εκτός από συγκροτήματα κατοικιών και ιατρικές υποδομές, στόχος των ισραηλινών επιδρομών είναι -επανειλημμένα- την περιοχή του συνοριακού περάσματος της Ράφα, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του μοναδικού σημείου διέλευσης από και προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ads

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Όσοι μπορούν να περάσουν από τη διάβαση της Ράφα πρέπει στη συνέχεια να κάνουν ένα ταξίδι έξι έως οκτώ ωρών μέσω της ερήμου του Σινά περνώντας από πολλά αιγυπτιακά σημεία ελέγχου στο δρόμο τους προς το Κάιρο, περίπου 400 χιλιόμετρα.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιατρικές υποδομές της Γάζας

Το ιατρικό σύστημα και οι υποδομές της Γάζας έχουν δεχθεί επίθεση από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ενόσω εκατοντάδες τραυματίες γεμίζουν τα χειρουργεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Τουλάχιστον πέντε υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Η ισραηλινή κατοχή έχει επεκτείνει τον κύκλο των στόχων της στις ιατρικές ομάδες, τις εγκαταστάσεις υγείας και τα ασθενοφόρα», δήλωσε ο Άσραφ αλ-Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι τα πλήγματά του στοχεύουν όλες τις τοποθεσίες που συνδέονται με τη Χαμάς, την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των μελών της. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μέλη της Χαμάς κρύβονται σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία.

Επτά νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ένα από αυτά τέθηκε εκτός λειτουργίας, δήλωσε ο Άσραφ αλ-Κίντρα.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή / Η ισραηλινή αεροπορία στοχεύει νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς και υποδομές αρωγής του ΟΗΕ

Εκκλήσεις για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι ιατρικές προμήθειες που είχε προαποθηκεύσει σε επτά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς οι ανάγκες διογκώνονται μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Tarik Jazarevic, δήλωσε σε ενημέρωση σήμερα Τρίτη (10/10) ότι τα συνεργαζόμενα νοσοκομεία είχαν ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διαχειριστούν καλύτερα το κύμα των θυμάτων, «αλλά με τον αριθμό των θυμάτων που εισέρχονται σήμερα, τα νοσοκομεία αυτά υπερβαίνουν πλέον τις δυνατότητές τους».

Όπως σημείωσε, ο ΠΟΥ επαναπρογραμματίζει ένα εκατομμύριο δολάρια από τα κεφάλαιά του για να επιτρέψει την αγορά ιατρικών προμηθειών από την τοπική αγορά για να καλυφθούν τα κενά στις ανάγκες.

Ο ΠΟΥ έχει ήδη ζητήσει να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για να επιτραπεί η μεταφορά νέων προμηθειών στη Γάζα.

Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα παλαιστινιακά εδάφη δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η ομάδα τους στη Γάζα θα ξεμείνει σύντομα από ιατρικές προμήθειες τώρα που τα σύνορα του θύλακα έχουν κλείσει.

Ο Leo Cans δήλωσε στο Associated Press ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την προμήθεια χειρουργικού εξοπλισμού, επιδέσμων, αντιβιοτικών και καυσίμων. Η ομάδα, γνωστή και ως MSF, λειτουργεί επί του παρόντος από το νοσοκομείο Shifa, στην πόλη της Γάζας, και το νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis.